keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

Poliittista moraalia

Perussuomalaisten Timo Soini on kertonut harkitsevansa EU-vaaleihin osallistumista. Mikäli hän tulisi valituksia, hän ei kuitenkaan ottaisi paikkaa vastaan. Ideassa on kyse HS:n mukaan siitä, että
Soini haluaa arvostella tapaa, jolla EU:n Lissabonin sopimusta yritetään saada voimaan.

Irlanti kun ensin hylkäsi sopimuksen ja nyt EU:n muutettua hieman kuvioita, irlantilaiset järjestävät uuden kansanäänestyksen.

Oikeusoppineet ovat kyselleet Soinin poliittisen moraalin perään sillä vaaleihin osallistutaan siksi, että tullaan valituksi.

Populistina itse itseäänkin tituleerannut Soini sanoi HS:lle, ettei tällaisella ehdokkudella tyylipisteitä kerättäisi, mutta hänen ajatuksensa olisi havainnollistaa, ettei niin tee EU:kaan.

Eli. Jos EU toimii moraalittomasti politiikassaan, niin se antaisi Soinille myös saman oikeuden?

Tämä ajatus ei toimi, sillä jos yksi esimerkiksi rikkoo lakia, niin se ei anna kenellekään toiselle oikeutta tehdä sitä.

Jos toimisimme kaikki tuolla logiikalla, maassa vallitsisi anarkia, sillä käytännössä voisimme valita minkä tahansa toimenpiteen ja perustella sen sillä, miten joku toinen tai jokin instituutio on joskus toiminut.

Poliittisen moraalinkin pitäisi olla moraalia eli toisaalta se on universaalia, mutta myös henkilökohtaista. Yhden maan huonojen päätösten ei pitäisi antaa oikeutta toisille tehdä muualla moraalittomia päätöksiä.

Kokonaan toinen asia on se, toimiko EU tyylittömästi Irlannin ja Lissabonin sopimuksen suhteen. Kenties, mutta Irlannin uudet vaalit mahdollistavassa päätöksessä on silti kyse EU:n jäsenmaiden päätöksestä, ei esimerkiksi Euroopan komission tai parlamentin kollektiivisesta päätöksestä. Ja Irlanti itse päättää omista vaaleistaan, ei EU.

Tyylikästä Lissabonin sopimuksen käsittely ei aina ole ollut, mutta siitä nyt vaan ei voi johtaa oikeutusta ihan minkälaiselle teolle takaisin. Suomalaiset äänestäjät eivät ole vastuussa Irlannin päätöksistä mitenkään.

Ei kommentteja: