(Mikro)blogismista
Kuuntelinpa tuossa eilen mielenkiintoisen Sula Pinta-podcastin mikrobloggaamisesta. Samassa vaiheessa on (mikro)blogistanissa käyty keskustelua siitä mitä tapautuu Jaikulle ja minne suomalaiset käyttäjät sieltä lähtevät.
Jaikun ongelmaksi on koettu se, että palvelu tökkii, se ei uusiudu, sitä ei voi päivittää tekstareilla ja niin päin pois. Tällaisissa palveluissa nuo argumentit ovat hyvinkin perusteltuja. Jos joku palvelu, kuten vaikkapa Twitter, uusiutuu tasaisesti tai jatkuvasti ja ottaa käyttäjät huomioon, se on varma voittaja palveluiden välisessä kisassa.
Käyttäjät valitsevat ja ratkaisevat, se on netin pelin henki ja elämä.
Vaiheinen on ollut passiivisesti sekä Jaikussa, että Twitterissä jo pitempään, mutta juuri jokin aina sitten aktiivisuus Jaikussa nousi uudelle tasolle, kun tuohon sivupalkkiin tuli nostettua oma pieni ikkunansa Jaikun #Vaiheinen-kanavaa varten.
Miksi moinen? Siksi, että se toimii kuin pikainen bloggaus itse Jaikussa, mutta sen feedistä saa myös eräänlaisen äläyksen tuohon blogin kylkeen. Lähtökohtaisesti se kanava esiintyä Vaiheisen sivuilla on käytössä kenelle tahansa Jaikun käyttäjälle.
Olennainen asia on sekin, että Jaikun käyttö älypuhelimella on helppoa, nopeaa ja viehkeää. Jälkimmäisintä siksi, että 140 merkkiin täytyy kiteyttää ajatus ja mikä sen hauskempaa ajanvietettä julkisessa kulkuneuvossa matkaa taittaessa.
Ymmärrän, mutta en pitäisi kovinkaan kriittisenä sitä, että Jaikua ei voi päivittää tekstiviestillä (SMS). Tekstiviesti tällaisissa palveluissa on vahvasti auringonlaskun tekniikka. Kenties joskus hyödyllinen, mutta varsin harvoin.
Twitteristä tuli jokin aika sitten poimittua #poznan-haku Poznanin ilmastokokouksen osallistujien omista mikrobloggauksista. Se toimi ihan hyvin ja sitä kautta sai myös virikkeitä itse kokouksen annista suoraan paikan päältä. Nyt kun kokous on ohi, tuo feedi varmaan tulee poistettua tuosta sivupalkista jonkin ajan päästä.
Mitä sitten tulevaisuudessa? Vaiheinen ei rynni nyt Jaikusta Twitteriin tai takaisin, vaan pitää nykyiset asemansa. Ehkä se on konservatiivista, mutta käytännöllistä.
Mikäli aika antaa periksi tai tilanne sen sallii, niin läsnäolo niin Jaikun kuin Twitterinkin kanavilla voi lisääntyä. Yksi käyttötarkoitus kuitenkin molemmille palveluille on se, että niistä saa Vaiheiseen ajankohtaista syötettä. Vaiheinen on siis myös syötteiden alusta itsessään.
Jos mikrobloggaus kiinnostaa, niin Jaikun ja Twitterin lisäksi on myös muita vastaavia palveluita, kukin hieman omalla konseptillaan (vinkit poimittu Sula Pinta-podcastista):
Mitkä näistä jäävät pitemmän päälle henkiin ja mitkä eivät, se riippuu loppujen lopuksi käyttäjistä ja siis myös siitä, miten hyvin palvelun tuottajat ymmärtävät ottaa palvelun käyttäjät huomioon ja kehittävät palveluaan. Niin yksinkertaista se on.
Mistä sitten suuri mikrobloggauskohu lähti liikkeelle? Se lähti liikkeelle Kari Haakanan ilmoitettua siirtyvänsä Jaikusta Twitteriin otsikolla "Moikka, Jaiku".
Sen jälkeen sitten blogosfääri on selvitellyt tilannetta suunnasta jos toisesta:
- Pinseri: Jaiku ja sen alamäki
- Vierityspalkki.fi: Tökkii, ei kasva, ei uusiudu - Jaikun suosion alamäki jyrkkenee
- Halo Efekti: Twittailua Twitterissä
- Arctic Startup: Finnish Jaiku Community Fights Back. Hard!
- Tuhat sanaa: Plurk! Twine? Identi.ca, Soup.io... Mikrojulkaisualustoissa riittää tutkittavaa
- Kari Haakana Jaikussa: Siirryn Jaikusta Twitteriin
- Kari Haakana: Isä, mitä sinä teit suuressa Jaiku-sodassa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti