maanantaina, joulukuuta 08, 2008

Laillisia aseita

HS kertoo saman konsernin Nelosen uutisten uutisesta, jonka mukaan poliisin ylijohto tilasi Kauhajoen kouluammuskelun jälkeen selvityksen siitä, millaisia poliisimerkintöjä käsiaseen kantajilla on rekisterissään.

Selvityksen perusteella voidaan päätellä, että Suomessa on käsiaseluvan haltijoiden joukossa jopa tuhansia ihmisiä, joiden aselupiin olisi pitänyt puuttua rikostaustan vuoksi.

Ongelmaksi muodostui selvityksessä se, että rekisterin vanhanaikaisuuden vuoksi tarkasteluun valittiin noin 600 000 aseluvanhaltijan rekisteristä vain 4 000 käsiaseluvan haltijaa.

Näiden muutaman tuhannenkin joukosta löytyi useita satoja henkilöitä, joiden aseluvat vaativat jatkotarkastelua.

* * *

Tällaisesta tilastollisestakin tarkastelusta täytyy jo huolestua, sillä tuo uutisen mainitsema "useita tuhansia" henkilöitä saattaa oikeasti tarkoittaa kymmeniä tuhansia tai melkein mitä tahansa.

Nimittäin, jos tekee pieniä peruskoulutasoisia laskutoimituksia ja olettaa, että 4000 joukosta löytyisi tällaisia tapauksia esimerkiksi 200, niin silloin 600 000 henkilön joukossa tapauksia olisi laskennallisesti peräti 30 000. Jos taas 4000 joukossa on 500 ongelmatapausta, 600 000 hengen joukosta ongelmia löytyykin jo 75 000.

Tietenkään todellisuus ei ole tällainen, sillä jossakin se raja tulee tilastojenkin kanssa vastaan.

Vertailulukuna voi käyttää vaikkapa sitä, että Suomessa vuonna 2007 tuomittiin rikoksista käräjäoikeuksissa 65 600 henkilöä ja varsin paljon rikosrekisteritietoja poistetaan jo 5 vuoden kuluttua tuomiosta. Siis tuskin on käytännössä edes mahdollista, että aseluvan haltijoiden joukosta löytyisi 75000 rikostaustaista tai tarkemmin, rikosrekisterissä olevaa.

Joka tapauksessa asiassa on kaksi hämmästyttävää ja huolestuttavaa asiaa. Ensinnäkin ihan otannalla otettujen tapausten paljastama määrä sekä se, että poliisin rekisterit ovat retuperällä.

"Tuhannet" käsiaseet henkilöillä, joilta ne olisi säädösten mukaan pitänyt ottaa pois, osoittaa valvontaprosessien pettämisen.

Kun taas käytetyt rekisteri ovat "vanhanaikaisia", voi todeta näitä aselupa-asioita hoidetun löperösti sekä käytännössä että ohjeistusten puolesta. Tällainen toiminta antaa mielikuvan siitä, että niitä aselupia ei edes ole yritetty valvoa ajanmukaisesti.

Tällaiset "me emme tiedä, emmekä pysty selvittämään"-vastaukset tällaisten asioiden kohdalla eivät ole perusteltuja.

Ei ole mitään syytä olla kiristämättä valvontaa ja lainsäädäntöä näiltä osin. Asiat käsiaseiden osalta asiat yksinkertaistuisivat selvästi, jos ne kiellettäisiin siiviileiltä kokonaan.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No hui!

Amerikoissa ne vaihtavat käsiaseita ruokaan, toimisikohan se meilläkin...

Päivän teemaan liittyen tämä kannattaa katsoa loppuun asti:

http://www.youtube.com/watch?v=Xo9lgWxjjx0

Vaiheinen kirjoitti...

Toivottavasti eivät vaihtele niitä aseitaan mihinkään.

Aivan. Kannattaa tosiaan katsoa tuo pätkä loppuun.

Niin se vaan on, että mitä enemmän on aseita, sitä enemmän niihin ihmisiä kuolee.

Mitkähän mahtavat muuten nykyään olla NRA:n lahjuk... lahjoituksiin käyttämät dollarimäärät, joilla USA:n aselait saadaan pidettyä liberaaleina.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, se saattaa olla sellainen summa ettei siihen riitä järki ymmärtämään. Onhan kyseessä kuitenkin ihmishenget!

Ja mitä ovat ne tuossa pätkässä mainitut tappoluvut tänä päivänä...

Vaiheinen kirjoitti...

Videolla puhutaan siitä, että vuonna 1984 USA:ssa 11000 kansalaista kuoli aseiden kautta.

2000-luvulta löytyi ainakin tuollainen lukema: In the U.S. for 2001, there were 29,573 deaths from firearms.

Siellä on muuten sellainenkin kuvaaja, jossa on kerrottu lasten asekuolemien lukumäärä per maa 100 000 asukasta kohden. Ja kas vain, mikäs muu maa kuin Suomi siellä keikkuu tilastojen kakkosena.

Ja niin edespäin.

Anonyymi kirjoitti...

No niinpä tietysti! Suomi kakkosena! Follow them in every wich way!

Vaiheinen kirjoitti...

On oikeasti hämmästyttävää, miten löperöä tuo aselainsäädäntö ja sen toteuttaminen Suomessa on etenkin käsiaseiden kohdalla. Kaikenlaisia tekosyitä ja selityksiä keksitään sen estämiseksi ettei lainsäädäntöä tarvitsisi kiristää.

Tässäkin kohdassa yksinkertaisin ja tehokkain ratkaisu on käsiaseiden kieltäminen tavallisilta siviileiltä, jotka sellaisia eivät oikeasti mihinkään tarvitse.

Kieltoa ei tarvitsisi paljoa tulkita, ketään ei tarvitsisi kouluttaa antamaan psykologisia lausuntoja ja niin edelleen.