lauantaina, lokakuuta 10, 2009

Ilmastoasiat seisovat

Kööpenhaminan ilmastokokoukseen tähtäävät neuvottelut ovat edenneet nihkeästi. Bangkokissa juuri päättynyt neuvottelukierros pääsi hieman eteenpäin asioissa, mutta isot kysymykset ovat edelleen auki ja jäävät siis Kööpenhaminan kokoukseen.

Auki on siis edelleen esimerkiksi kehittyneiden maiden päästövähennystavoitteet ja niiden riittävyys verrattuna tieteen asettamiin vaatimuksiin sekä kehitysmaiden toimet ja niiden rahoittaminen.

Neuvotteluprosessia on käyty pari vuotta ja se on jatkuvasti jumittanut siihen, etteivät rikkaat maat saa aikaiseksi päätöksiä päästöjen leikkaustasosta.

Kehitysmaat ja kehittyvät maat eivät puolestaan lähde avamaan peliä ennen kuin suuret saastuttajat tekevät omat linjauksensa. sitä taas hidastaa se, ettei esimerkiksi Yhdysvalloilla ole omaa lainsäädäntöä valmiina. Näin Yhdysvallat ovat menettämässä ajattelemansa mahdollisuuden johtaa tätä prosessia.

Eräiden arvioiden mukaan Kööpenhaminassa saadaan aikaiseksi sopimus, mutta on niitäkin, jotka sanovat prosessin olleen liian hidas.

Lähitulevaisuus näyttää tuleeko tästä neuvotteluprosessista muuta kuin päästöjä.

Ei kommentteja: