lauantaina, lokakuuta 17, 2009

Heliosfääri ja sen kirkas nauha

Heliosfääri on ihmisen mittakaavassa valtava alue, joka ulottuu kauas Pluton radan ulkopuolelle. Kuitenkin se on alue, joka kuuluu meistä lähimmän tähden eli Auringon vaikutuspiiriin. Wikipedian mukaan se on "eräänlainen aurinkotuulen täyttämä kupla, joka ulottuu 150–200 AU:n päähän auringosta".

Heliosfääri aurinkotuulineen suojelee myös meitä avaruudesta tulevalta säteilyltä ja kaasupilviltä, jotka pyrkivät tunkeutumaan aurinkokuntaamme.

Heliosfääri on ollut varsin tuntematon, kunnes nyt NASA:n IBEX (Interstellar Boundary Explorer)-luotain on tehnyt alueesta ensimmäisen kartan.

Tutkijoiden hämmästys on suuri kun he huomasivat heliosfäärin olevan jaettu kahtia kirkkaalla ja hehkuvalla nauhalla. Sen alkuperä ja merkitys on toistaiseksi tutkijoille tuntematon. Tutkijat sanovat ettei nauha hehku millään tavanomaisella tavalla.

Kyseessä ei ole valonlähde, vaan pikemminkin hiukkaslähde. IBEX:in mittalaitteet pystyvät mittaamaan näitä hiukkasia, jotka ovat syntyneet alueella, missä aurinkotuuli on jo hidastumassa sen lähestyessä avaruudessa tähtien välisestä aineesta koostuvia kaasupilviä.

Tutkijat ovat havainneet, että hehkuva ja kiemurteleva nauha kulkee suhteessa galaktiseen magneettikenttään sen normaalin suuntaisesti hieman heliosfäärin ulkopuolella. Se ei ole enää sattumaa. Sen merkitystä ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Mitä väliä tällä nyt sitten on? sitä ei kaiketi vielä tiedetä, mutta asia liittyy siihen, miten aurinkokuntamme kytkeytyy muun galaksin muodostamaan kokonaisuuteen ja toimintaan. Ehkä tämän nauhan ymmärtämisen kautta ymmärrämme myös paremmin sen miten aurinkotuuli suojelee meitä interstellaarisen avaruuden vaaroilta.

NASA on lähettänyt aikaisemmin kaksi luotainta eli Voyager 1:n ja Voyager 2:n. Ne ovat pääseet heliosfäärin reunoille, mutta ovat tämän hehkuvan nauhan molemmin puolin eivätkä ole siihen osuneet. Tavallaan tässä on huonoa tuuria mukana. IBEX sen sijaan on tekemässä heliosfääristä uutta karttaa ja sen toivotaan valottavan asiaa lisää.

Sijaintinsa puolesta nauha tuskin aiheuttaa maailmanloppua tai muuta harmia, sillä Maa ei ole sinne ajautumassa. Todennäköisesti tämä hehkuva nauha on ollut omalla paikallaan hyvinkin kauan eli siitä lähtien kun Aurinko on syntynyt. Voi olla, että nauhan merkitys lopulta osoittautuu meille hyvinkin tärkeäksi.

Ihmiskunta katsoo usein tähtiin, mutta unohtaa oman lähipiirinsä olevan senkin vielä varsin tuntematon.

Kuva ja lähdetiedot: Science@NASA.

(via Pinseri)

Ei kommentteja: