torstaina, toukokuuta 08, 2008

Enemmistö

YLE Uutisten kyselyn mukaan 53 % suomalaisista suhtautuu kielteisesti lisäydinvoiman rakentamiseen ja sitä kannatti vain 34 %. Lisärakentamisen kannattajien mielestä yksi ydinreaktori viidennen päälle on sopiva määrä lisäydinvoimaa.

YLE:n kyselysarjassa on kysymyksen asettelua muutettu, joten vertailua aiempiin mittauksiin ei oikein voi tehdä. Nyt kysymys kuului: "Suomeen on parhaillaan rakenteilla viides ydinreaktori. Kannatatteko viidennen reaktorin lisäksi lisäydinvoiman rakentamista Suomeen?

Terveitä mielipiteitä ja antaa tilaa sille, että tulevassa energia- ja ilmastostrategiassa voidaan tulevaisuutta rakentaa yhä laajemmin uusiutuvien energiamuotojen varaan.

Sinänsä mielipidekyselyt ovat vain kyselyitä, joihin ei liikaa pidä luottaa. Ne antavat kuitenkin suuntaa siitä mihin päin mielipideilmasto on kallistunut tai kallistumassa.

Kun keskustelu seuraavista ydinvoimalahakemuksista todenteolla käynnistyy, niin kansalaisten mielipiteellä on merkityksensä. Ja niin pitääkin olla, sillä periaatepäätökset asiassa tekevässä eduskunnassa, ydinvoimaa käsitellään nk. moraalisena kysymyksenä eli asiassa ei tiettävästi ryhmäpäätöksiä tehdä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni jonkun gallupin mukaan enemmistö ihmisistä ei ole valmis laittamaan senttiäkään likoon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Mielestäni mielipidekyselyillä ei saada oikeita vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Gallupeilla saadaan esiin jotain mielipiteitä esitettyihin kysymyksiin, mutta yleensä niistä tehdään liian laajoja johtopäätöksiä. Liikaa painoarvoa gallupeille ei pidä laittaa. Olennaisinta niissä taitaa olla erilaisten trendien muutokset eli kun kysytään samaa asiaa pitemmällä aikavälillä ja saadaan vastauksia, nähdään mielipiteen kehittymisen suuntaa. Jos nähdään.