lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Maanteiden kuningas

Jossain mainoksessa selvitetään miten suomalaiset ovat maailman nopein kansa. Ehkä sitäkin, mutta kun poliisin päivittäistiedotteita katsoo, niin olemme myös maailman nopein kansa kännissä. Itseasiassa noissa tiedotteissa on surkuhupaisaa se, että onnettomuusuustiedotteessa erikseen pitää kertoa, ettei "alkoholilla ollut osuutta tapahtumiin".

Suomessa jää kiinni vuosittain noin 26000 rattijuoppoa. Rattijuopot aiheuttavat vuosittain yli 900 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. On arvioitu, että joka 550. kuljettaja tien päällä on rattijuoppo ja joka 100. maistissa.

Tyhmää. Täystyhmää.

Jos rattijuoppoutta voidaan alentaa sitä rattijuopumuksen rajaa säätämällä, niin alennetaan sitä sitten. Todennäköisesti tilastoihin saadaan ainakin aluksi lisää rattijuoppoja.

Luulen kuitenkin, että asenteista tässä on kysymys. Kun noita tiedotteita ja tilastoja silmäilee, niin juopporallitteluun suhtaudutaan jotenkin hällä väliä-tyylillä. Sen verran suuret nuo lukemat ovat. Kun kerran rattijuoppous on noinkin yleistä, sitä ei jakseta nykyään edes paljoa paheksua. Ajan kuvaa ehkä tämäkin.

Jos tekniikkaa halutaan tässä avuksi, niin säätäkää alkolukot pakollisiksi kaikkiin autoihin ja heti. Tai vaikka siten, että sellainen on oltava jokaisessa uudessa autossa. Se ei ole keneltäkään pois, mutta tarkoittanee vähemmän hölmöilijöitä liikenteessä. Siellä on niitä muutenkin ihan tarpeeksi.

Ei kommentteja: