tiistaina, toukokuuta 20, 2008

Säästöä

Greenpeace on tilannut konsulttiyritys Gaia Groupilta selvityksen, jonka mukaan sähkölämmitetyssä rakennuskannassa toteutetut energiatehokkuustoimet voisivat säästää reilussa vuosikymmenessä ydinvoimalan tuotannon verran sähköä.

Selvityksen mukaan, jos politiikkaa tehdään sen eteen, sähkön kokonaistarve voisi olla vuonna 2020 jopa 20 % eli 20 TWh pienempi kuin nykykehitys tuottaisi. Luku vastaa kahta ydinvoimalaa tai koko kivihiilellä tuotettua sähkökapasiteettia. Lämmön tarvetta voidaan selvityksen mukaan vastaavasti vähentää lähes 50 % eli 30 TWh ja tieliikenteen päästöjä 15 %.

Teollisuudesta on jo muristu, että laskelmat ovat epärealistisia.

Tietenkin laskelmat ovat epärealistisia, jos säästämiseen ei edes pyritä, vaan halutaan jatkaa tuhlaamista. Kyse on pitkälti siitä, että päästövähennykset vaativat määrätietoisia toimia, itsekseen niitä ei synny. Energiatehokkuuteen on satsattava ja siitä on tehtävä strateginen lähtökohta.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavat toimenpiteet ovat sitä kertaluokkaa, että tuon kokoisiin toimiin on ryhdyttävä ja ne päätökset syntyvät politiikalla. Ja mitkään vapaaehtoiset keinot tässä eivät näytä olevan mahdollisia.

Teollisuus tulee uhkailemaan työpaikkojen menetyksellä ja varmaan monella muullakin taloudellisella asialla ennen kuin energia- ja ilmastostrategia on saatu valmiiksi. Samalla siellä aktiivisesti unohdetaan, että jokaisessa muutoksessa on mahdollisuus ja että pitemmän aikavälin intressien turvaamiseksi voimakkaisiin toimiin on ryhdyttävä. Teollisuuden lyhyen aikavälin intressien kustannuksella.

Oli Greenpeacen tilaamat laskelmat ja käytännön ehdotukset sitten kuinka tarkasti maaliinsa osuvia tai eivät, ne kielivät monen muun tekijän ohella siitä, mitä pitäisi tehdä ja että meillä on siihen myös mahdollisuus. Jos vain haluamme.

Ei kommentteja: