perjantaina, toukokuuta 16, 2008

Laser

Laser tutkimuspöydälläNykyinen elämänmuotomme ei tulisi toimeen ilman laseria. Nykyään lasereita käytetään tietoliikenteessä, DVD-laitteissa ja ties missä hyväksi. Ja tänään on laserin synttärit.

16.5.1960 Theodore Maiman esitteli Hughes Research Laboratories:ssa ensimmäisen toimivan laserin ja siitä se on sitten lähtenyt. Laser on nykyiselle tietoliikenteelle jotakuinkin yhtä tärkeä keksintö kuin transistori elektroniikkavempeleille.

Laser on stimuloiduksi emissioksi nimettyyn kvanttimekaaniseen ilmiöön perustuva laite, jolla voidaan tuottaa kohrenttia, monokromaattista ja kollimoitua valoa. Eli yksinkertaistaen sanottuna laite tuottaa vain yhtä aallonpituutta (näkyvän valon alueella väriä) ja valoaallot etenevät samassa vaiheessa. Lisäksi laserin valosuihku on hyvin kapea.

Luonnollisesti asiaan liittyy paljon terävää fysiikkaa, joka mahdollistaa laserin käyttämisen hyvin erilaisissa tarkoituksissa. Useimmat arkielämän laserit, joita nykyään kohtaamme ovat jonkinlaisia puolijohdelasereita, jotka voidaan puristaa hyvinkin pieneen tilaan, toisin kuin kuvassa oleva fysiikan laboratorion tutkimuslaser.

(Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: