lauantaina, toukokuuta 17, 2008

Kirjoittamisesta

Tuli tuossa eräänä iltana keskusteltua kirjoittamisesta hyvin perillä olevien ystävien kanssa kirjoittamisen strategioista. Jatkoin sittemmin oman strategiani pohtimista ja päädyin muutamiin lähestymistapoihin, jotka eivät välttämättä ole samoja mistä puhuin ääneen taannoin (mikä siis huomautettakoon siltä varalta, että keskustelukumppanini saattaisivat nähdä tämän entryn).

Joskus on päässä idea entrystä, joskus se tulee vain uutisvirrasta suoraan silmille. Kun sitten ryhtyy tuumasta toimeen, joskus teksti irtoaa sormista kevyin näppäimin, joskus jumiutuminen alkaa ennen kuin on ensimmäistä sanaa saanut valmiiksi. Jos onnistuu ohittamaan "tyhjän paperin kammon", on vielä jäljellä tekstin rakenteen ja lähestymiskulman pulma.

Kun kirjoitan blogiin, voin hahmotella muutamia erilaisia lähestymiskulmia kirjoittamiseen ja tekstin rakentamiseen:

1. Referointi - kommentti
Varsin monessa entryssä on poimintoja tai referointia jostain kiinnostavasta uutisesta, jonka jatkeeksi kirjoitetaan kommenttia tai parhaassa tapauksessa jonkinlaista analyysia. Tästä on varsin monta esimerkkiä olemassa, kuten esimerkiksi Enemmistö.

2. Tarina
Teksti kirjoitetaan pääosin aikajärjestyksessä ja kuvailevasti. Kirjoittaminen etenee tarinana ja se etenee alusta johonkin päätepisteeseen. Esimerkiksi Huilumies.

3. Väite ja sen analysointi
Otetaan jokin väittämä ja paloitellaan se ensin osiksi ja tehdään analyysi. Lopuksi vedetään johtopäätöksin yhteen väittämän todellisuus. Esimerkki tästä on vaikkapa
Googlataanko oikein?.

4. Lausunto
Otetaan asia päästä ja päästetään se ulos. Sanotaan asia lyhyesti, mutta ilman suurempia selityksiä. Lähestulkoon moraalisen statementin tapaan esitetään asia. Esimerkiksi tagin nyrjähdykset alta näitä löytyy koko joukko.

5. Täysi raivo
On sitten yksi erilainen ryhmä, joka ei ole pelkästään mielipiteen esittämistä, vaan lähestulkoon flamea eli päästetään irti lähes kaikista valjaista. Esimerkit ovat suoraan varaventtiilistä: Tunarit.

Lähestymistapoja omaan kirjoittamiseen blogissa on kaiketi muitakin ja erilaiset lähestymistavat voinevat myös sekoittua.

Kaiketi erilaiset kirjoittamisen strategiat tai lähestymiskulmat ovat yksilöllisiä.

Sitäkin itseasiassa voi pohtia missä määrin blogiin kirjoittaminen on erilaista kuin esimerkiksi toimitustyö, osin varmasti on ja kaikkia blogissa mahdollisia lähestymiskulmia ei toimituksellisessa työssä käyttää. Kuitenkin tiettyä sukulaisuutta blogin ja toimittamisen välillä voi olla. Tästä kielii se, että monet toimitukset maailmalla ovat ottaneet blogit yhdeksi lähestymiskulmaksi todellisuuden kuvaamisessa.

Yksi asia on varsin selvä, eli kirjoittaminen on oppimista. Ainakin tässä blogissa. Se, että selvittelee asioiden näkökulmia ja taustoja ovat osa prosessia, jossa opitaan uutta ja jalostetaan siitä jotain eteenpäin. Kirjoittaminen on siis kirjoittajalle myös oppimisprosessi siinä missä tuotoksen lukeminen on kriittiselle lukijallekin - ehkä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On se!

Vaiheinen kirjoitti...

No hyvä:-)