lauantaina, toukokuuta 03, 2008

Palvelimet

Palvelinkeskuksista on tulossa entistä suurempia sähkösyöppöjä. Nyt on selvitetty, että palvelinkeskukset tarvitsevat nelinkertaisen määrän sähköä vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaa sitä, että keskuksista tulee suurempi saastuttaja kuin lentoliikenteestä.

Palvelinkapasiteettia tarvitaan tulevaisuudessakin lisää, kun erilaiset toiminnot siirtyvät verkkoon ja netin käyttö laajenee. (Jos se nyt enää voi kohta laajentua kun netti ei enää kohta mahdu reitittimien reititystauluihin. Nojoo, tämä ongelma on hoidettavissa isommilla reitittimillä).

Tällä tietoyhteiskunnalla on siis omat kipupisteensä. Kyse on lepsuilusta ja yhteiskunnan rakennemuutoksesta.

Palvelinkeskusten virrankulutukseen on kiinnitetty huomiota jo jonkin aikaa, mutta yhtä edelleen siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Kapasiteettia käytetään tehottomasti ja valintoja tehtäessä ei mahdollisuuksia sähkön säästöön oteta huomioon. Niitä löytyy ja säästäminen kannattaa kuten tiedämme. Koko asiaan herääminen on vielä käynnissä ja tekemisen mallit osin lapsenkengissä. Sähkön hinnan nouseminen samaan aikaan kun palvelinkeskusten energiantarve kasvaa, pistää palveluntuottajien johdon tekemään selkeämpiä linjauksia. Dollari/euro on hyvä konsultti.

Kun palveluista ja toiminnasta yhä suurempi osa siirtyy nettiin, myös palvelinkeskusten välttämättömyys ja tarve korostuvat. Palvelimia siis tarvitaan enemmän ja suurempi määrä palvelimia tarvitsee helposti enemmän energiaa. Tosin, aina kun muutos on käynnissä on myös mahdollisuuksia valita ja kehittää toimintatapoja entistä paremmiksi. Teknologisia ratkaisuja on olemassa ja niitä kehitetään koko ajan lisää.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen toimialan tai toiminto. Sinänsä yhteiskunnassa voisi odottaa, että tietoverkkoihin siirtyvä toiminta korvaisi energiankulutuksen puolesta jotain muuta toimintaa, mutta näin ei ainakaan toistaiseksi juuri ole tapahtunut. Se taas on kiinni palveluista ja sisällöistä sekä siitä miten niitä käytämme, ei suoraan teknologiasta.

Ei kommentteja: