Mätä
Burma on sotilasjuntan hallinnassa. Burmaa on koetellut jokin aika sitten myrsky, jonka seurauksena kuoli tai katosi 134 000 ihmistä. Sotilasjuntta on vetkutellut nyt kolme viikkoa kansainvälisen avun päästämisessä maahan ja avuntarvitsijoiden määrän arvioidaan olevan 2,4 miljoonaa.
Kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt painostamaan junttaa sallimaan avun viemisen perille ja asian tiimoilta järjestellään kokouksia, joissa juntta keskittyy pyytämään rahaa, kun kansainväliset organisaatiot kuten Punainen Risti tai WorldVision ovat valmiina toimittamaan apua heti. Juntta on jo ehtinyt julistamaan avustusvaiheen päättyneeksi ja jälleenrakennuksen alkaneeksi. Nyt kuitenkin juntta on luvannut päästää kansainväliset avustusorganisaatiot tuhoalueelle.
Nerokasta kyllä, myrskyn ja tuhon keskellä kaikkitietävä juntta on ehtinyt laskemaan myrskyssä kuolleiden kanojen lukumäärän. Se on 1250194 kappaletta.
Juntalla on myös aikaa järjestää järjestää kansanäänestyksiä perustuslakiehdotuksesta, joka vahvistaisi sen omaa valtaa. Muualla kuin tuhoalueilla pidetyssä äänestyksessä 92,4 % äänesti kyllä uudelle perustuslaille, äänestysaktiivisuus taisi olla myrskyjen runtelemalle maalle hämmästyttävä 99 %. Kun kansalaisten kommentti äänestämisestä on "Äänestän Kyllä. Pelkään joutuvani vankilaan, jos äänestän Ei", ehdotuksen läpimeno on aika varma. Perustuslakiehdotuksessa on kirjoitettu pykälät siten, että oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi ei voi osallistua vaaleihin, koska hän on ollut ulkomaalaisen kanssa naimisissa.
Demokratia tai ihmisoikeudet ovat Burmassa vähemmän sovellettuja arvoja. Nytkin on viikonlopun aikana Burmassa jälleen pidätetty demokratia-aktivisteja. Ilmeisesti siksi, etteivät he pääsisi kosketuksiin maassa vierailevien ulkovaltojen edustajien kanssa.
Juntan tempaukset voisivat tuntua aika koomisilta, jos niiden takana ei olisi suurta määrää tuhoa ja kärsimystä. Esimerkiksi vuonna 2005 hallitus päätti kahdessa vuorokaudessa siirtää pääkaupungin virkamiehineen keskelle viidakkoa. Joidenkin raporttien mukaan siirron tarkka ajankohta johtui astrologiasta.
Sellainen vallankäyttö, jota tällaiset sotilasjuntat harjoittavat, on yksinkertaisesti mätää. Se ei edusta mitään sellaista universaalia elämän kunnioitukseen perustuvaa moraalia, jota lähes kaikki uskonnot ja muut maailmankatsomukset tunnustavat.
Kansainvälinen yhteisö on katsonut läpi sormien Burman meninkiä, mistä ei kunniamerkkejä voi jakaa. Burma on tätä kautta moraalinen ongelma myös kansainväliselle yhteisölle, sillä Burman juntan ihmisoikeuksien loukkaukset eivät ole maan sisäinen asia.
Pieni lohtu on se, että meillä on internet ja blogit. Kaikki asiat eivät jää pimentoon edes juntan valvonnassa. Burmassa on kaksi internet-operaattoria ja kumpikin tiukasti juntan kontrollissa. Niitä on kuitenkin mahdollista kiertää teknisesti tai korruptoituneessa maassa yhteyksiä voidaan aukoa lahjuksin.
Näin esimerkiksi Lontoossa blogia pitävä Ko Htike saa kotimaastaan tietoja ja aineistoja, joita hän voi levittää edelleen. Hänellä on noin 50–60 tietolähdettä, jotka lähettävät erilaista materiaalia, jota Ko Htike julkaisee sellaisenaan.
Kotimaahan Ko Htikellä ei ole asiaa ennen juntan kaatumista, mutta hän on varma juntan kaatumisesta. Mitä pikemmin, sen parempi.
Ko Htiken sanat voisivat kuvata mitä tahansa diktatuuria:
"Ihmiset eivät hyväksy tätä hallintoa. He vihaavat sitä syvästi. Siksi se tulee menettämään vallan." (HS)
EDIT klo 23.18: Niin. Burman oppositiojohtajan ja Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin kotiaresti päättyi virallisesti eilen. Tiettävästi juntta pitää häntä edelleen vankina kotonaan, eikä päätöksistä ole vielä tietoa. Diktatuurit käyttävät myös mielivaltaa ja epävarmuutta väkivallan välineenä.
EDIT 26.5.2008 klo 7.54: Burmaan avustusmatkalla ollut ranskalainen sotalaiva ei päässyt Burmaan, vaan joutuu purkamaan lastinsa Thaimaahan, koska sotilasjuntta ei päästänyt laivaa maahan.
(Kuvassa nuori munkki Bagaya Kyaung:n luostarissa vuonna 2005. Kuvan lähde: Wikimedia commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti