perjantaina, toukokuuta 02, 2008

Verottaja

Eräänä toukokuun alkupäivänä:

Sähköpostiini ilmeistyi aamulla viesti, että olen saanut veroilmoituksen verottajan verkkopalveluun ja että voisin käydä katsomassa sitä. Iltapäivällä avaan paikallisessa kahvilassa matkassani olevalla kannettavalla verottajan verkkopalvelun. Tunnistaudun palveluun sisään mobiilisti kännykälläni ja avaan verottajan lähettämän veroilmoituksen sekä ehdotuksen viime vuoden verotuksestani.


Numerot näyttävät olevan päällisin puolin oikein, mutta jokin kuitenkin mättää. Niin kuin usein ennenkin.

Tarkastan ensin palkat. Avaan toiseen ikkunaan pankin verkkopalvelun ja kerään pikaisesti tiedot siitä paljonko palkkoja on vuoden aikana maksettu ja vertaan niitä verottajan ilmoittamiin erittelytietoihin. Ne täsmäävät.

Entäpä sitten ne vähäiset vähennykset ja muut tiedot. Selaan verottajan ilmoituksia ja huomaan, ettei kaikkia ole otettu huomioon. Korjaan matkakulut omaan ruutuunsa ja viittaan suoraan luotettuun verkkopalveluun, jossa kyseisen vuoden kuukausikulut on ilmoitettu.

Sitten pitää korjata parit korkotiedot. Kaivan pankin palvelusta ilmoitukset maksetuista koroista ja liitän ne verottajan ilmoitukseen. Ihmettelen hetken, että miksi ne eivät voi tätäkään tehdä automaattisesti oikein. Kaivan sähköpostiarkistostani myös parit todistukset ja kuitit edellisvuoden ammatillisesta toiminnastani ja saa loputkin vähennykset täytettyä.


Kaiken tallennus. Menee hetki ja verottajan verkkopalvelu kertoo paljonko saan palautuksia ensi viikolla. Verottaja ei halua maksaa saamisilleni korkoa. Hymyilen.

Suljen kannettavani, juon kahvikupin loppuun katsellen kevätpäivää. Kupillisen jälkeen suuntaan kulkuni kohti kirjakauppaa. Palautukset voi sijoittaa mielihyvin pariin klassikkoon ja pariin tiiliskiven kokoiseen uuteen avaruusoopperaan. Onneksi tuli riittävän iso olkalaukku mukaan.

Puff... ja sitten heräsin.

Työpöydällä makaa verottajan esitäytetty veroilmoitus, joka sisältää ehdotuksen verotuspäätökseksi. Perinteisen kaavan mukaan se on pielessä eli vuodesta toiseen samat korjaukset on tehtävä. Hyllyssä on mappi, jossa on kasa papereita, joista pitää sitten alkaa laskemaan verottajalle oikeat numerot, jotta tilanne saadaan korjattua. Varmaan sitten syksyllä saan nähdä onko tarvetta lisäselvityksille, valituksille ja lisätoimenpiteille.

Aina sama urakka.

Jos haluaa ilmoittaa vain matkakuluja veroilmoitukseen, sen voi tehdä verkossa. Hyvä niin, mutta mikä tässä on niin vaikeaa etten voi tehdä koko veroilmoitusta verkossa? Mitään kuittejahan tuon ilmoituksen liitteeksi ei tarvitse laittaa, vaan ne tositteet pitää arkistoida 6 vuodeksi. Kuudeksi vuodeksi! Haluaisin arkistoida ne verottajan tietojärjestelmiin, jotta ei tulisi sanomista.

Joillakin veroilmoituksen palautuspäivä on 8.5. ja ilmeisesti joillakin 15.5. Oikea päivä selviää verottajan papereista. Jos muutettavaa ei ole, niin veroilmoitusta ei palauteta.

Tarkista verotuksesi, verottaja ei aina osaa laskea.

Ei kommentteja: