maanantaina, syyskuuta 29, 2008

Syöksyä

Maailmantaloudessa alkaa olla aika tukalat paikat.

USA:n kongressi edustajainhuone hylkäsi viimepäivinä hierotun Bushin hallinnon ehdotuksen roskapankkisuunnitelmaksi. Suunnitelmalla on ollut tarkoitus pelastaa pankkijärjestelmä lähestyvältä kaaokselta ja romahdukselta.

Edustajainhuone hylkäsi siis ehdotuksen numeroin 228-205 ja pörssikurssit sukelsivat välittömästi. Sukellus oli tosin alkanut jo ennen äänestystä. Nyt (klo 15:54 16.30 ET) Dow Jones-indeksin pudotus on 5,81 6,98 % eli lähes 581 778 pistettä.

Kuten arviot sanovat, aika on loppumassa ja päätöksiä pitäisi saada aikaan.

USA:ssa näyttää presidentinvaalien alla olevan myös poliittinen poliittinen pakka sekaisin, sillä enemmistö ehdotuksen vastustajista oli republikaaneja. Republikaanitaustainen presidentti ei enää saa pidettyä omiaan puolellaan.

Ongelma on kieltämättä sellainen, että tämä horjuttelee hiljalleen uskoa myös muualla kuin USA:ssa ja riskit globaalista talousongelmasta vain kasvavat. Voi tässä tietysti nähdä senkin, että USA:n puolueiden käydessä vaalikamppailua, on sama miten taloudelle oikeasti käy, maailmantaloudesta puhumattakaan.

EDIT klo 21.56. Hetkihän siihen taas meni, että pointin sai kirkastettua. Talouskriisi on pirullinen (ja jopa moraaliton) aika ryhtyä käymään näennäistä idelologista sotaa. Syyttömät tämänkin tappelun joutuvat maksamaan.

EDIT klo 22.57. Päivitetty ja korjattu nuo prosentit ja pisteet. Näkyi olleen väärä vertailulukema käytössä. Joka tapauksessa alamäki on nyt ollut rankkaa.

EDIT klo 23.31. Päivitetty päivän lukemat New Yorkin pörssin sulkeutumisen lukemiin. Kyseessä on CNN:n mukaan pahin koskaan yhtenä päivänä tapahtunut Dow Jones yleisindeksin pudotus. Pankkien kurssien kävi vielä huonommin...

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päivän saldona viisi pankkia tällä puolla Atlantia ja ainakin yksi Amerikoissa. Miten tämä on taas niin tutunoloista touhua! Ja tuo presidentinvaalikampanja antaa kyllä aivan oman lisämausteensa tähän.

Miten paljon meilläkin on ihmisiä, jotka eivät ole toipuneet edellisestä tai ovat juuri ja juuri päässeet jaloilleen. Ja nyt se taas alkaa. Tosin ei minään yllätyksenä. Aika pistää pussin nyörit tiukemmalle, jospa se myös auttaisi joka tasolla. Myös ekologisesta katsantokannasta. Ellei yksilöt joutuisi kärsimään, tätä voisi jopa pitää aivan tervetulleena ilmiönä. Valitettavasti, kuten sanoit, maksumiehet ovat taas tavallinen kansa.

Halo Efekti kirjoitti...

Aina nämä maksetaan kansan karttuisasta kädestä. Kyllä tässä pienituloiset ja keskiluokka on aina se, jonka selkänahasta se loppupeleissä kiskaistaan :(

Vaiheinen kirjoitti...

Tutuntuntuista touhua on. Ikävä kyllä. Miksi se näköjään on niin, että jokaisen pankkiirisukupolven pitää päästä tekemään samoja ahneudesta johtuvia virheitä yhä uudelleen?

Talouden lait eivät ole edelleenkään muuttuneet mihinkään, joten ei luulisi olevan liikaa vaadittu, että tolkkua arvostettaisiin.

USA:ssa yksi tausta syy tälle kaikelle on kaiketikin sen kansantalouden rankka eläminen velaksi kohtalaisen pitkään. Lisäksi tuo Wall Streetin ahneus on ajanut siihen, että homma on ollut aikalailla tikun nokkaan rakennettua.

Totta. Meillä on vielä 90-luvun rytinät hyvässä muistissa ja se pistää nyt ihmiset varovaisiksi. Se on talouden nykymallissa taloutta hidastava tekijä ja tavallaan pahentaakin asioita, mutta on yksilötasolla järkevää.

En ole minäkään yllättynyt.

Itse olen alkanut pohtia sellaista tilannetta, joka inhimillisesti katsoen olisi aika vakava paikka, että samaan vaiheeseen sattuva globaali talouskriisi ja ympäristökuormituksen tuleminen myös taloudellisesti näkyväksi tekijäksi, muuttaa kuluttamiseen perustuvaa elämäntapaa nopealla tahdilla. Ympäristö saattaisi siinä voittaa, mutta globaalin laman yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat vakavat toisaalla.

Ehkä tässä olisi kuitenkin mahdollisuuksien siemeniä... ehkä me voisimme vihdoin oppia. Ehkä aina ei tarvitsisi ajaa täyttä vauhtia päin seinää, vaan oppia käyttämään kohtuullisuuden nimissä myös jarrua.

Vaiheinen kirjoitti...

Halo:
Olet oikeassa. Pankkiirit eivät maksa näitä kuluja omista pusseistaan, vaan työtätekevät veronmaksajat maksavat aina viimeisen laskun. Siihen tuo Bushin 700 miljardin pakettikin perustuu.