torstaina, kesäkuuta 25, 2009

Asiaa aselakeihin

Näkyy suomalaiset aselait vihdoin uudistuvan. ja jatkoakin on ilmeisesti luvassa.

Hallituksen esityksen mukaan tulevaisuudessa alle 20-vuotias ei voi hankkia käsiasetta ja luvan voisi saada vain, jos on harrastanut aktiivisesti ammuntaa vähintään kaksi vuotta ampumaseuran jäsenenä.Ensimmäisen käsiaseen luvan saa aina määräajaksi ja enintään viideksi vuodeksi. Metsästysaseenkin saisi hankkia vasta täysi-ikäisenä.

Ehdotus antaisi lääkäreille oikeuden tehdä poliisille ilmoitus kansalaisesta, joka saattaa olla sopimaton pitämään hallussaan asetta.

Lisäksi hallitus hahmotteli seuraavia toimenpiteitä aselakien kiristämiseksi. Selvitettäväksi tulee esimerkiksi ampumaurheiluun soveltumattomien puoliautomaattisten käsiaseiden tai isokaliiperisten revolvereiden mallien kieltäminen. Syyniin joutuvat myös voimassa olevat vanhat aseluvat ja aseiden säilyttäminen.

Onhan tässä aikaa mennyt, mutta jonkinlaista järkeä ehdotuksissa näyttää olevan. Sinänsä vähemmällä tulkinnalla käsiaseiden osalta päästäisiin, jos käsiaseet kiellettäisiin kokonaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannatetaan! Totaalikieltoa siis.

Vaiheinen kirjoitti...

Se olisi suoraviivaisempi ratkaisu, mutta ei tuo nykyinenkään ehdotus ihan surkealta näytä. Olennaisin asia on tietysti saada pyssyt pois kaduilta ja estää uusien ilmaantuminen sinne. Tosiasia on kuitenkin se, että mikään laki ei estä aseilla tehtäviä murhia yms., mutta jos laki säästää yhdenkin hengen, se on kannattava.