lauantaina, kesäkuuta 06, 2009

Massiivista ilmastopakolaisuutta

Lester Brown, yhdysvaltalaisen Earth Policy-instsituutin johtaja, kirjoittaa Celciaksessa ilmastonmuutoksen potentiaalisista ongelmista ja uhkakuvista.

Uhkakuvat lähtevät liikkeelle siitä, että jos esimerkiksi Grönlannin jäätiköt sulavat kokonaan, se aiheuttaa 7 metrin veden nousun tai Artiksen sulaminen 5 metrin veden pinnan nousun. Kuitenkin jo osittaisella sulamisella on dramaattinen vaikutus merenpinnan nousuun.

Tutkijat ovat arvioineet, että aiemmat hallitusten välisen ilmastopaneelin arviot vedenpinnan noususta (18-59 cm tällä vuosisadalla) ovat jo vanhentuneet ja jopa 2 metrin merenpinnan nousu mahtuu arvioiden vaihteluväliin.

Näin suurilla merenpinnan nousuilla on pitemmällä aikavälillä massiiviset vaikutukset yhteiskuntiin. Brown kirjoittaa, että esimerkiksi Kiinassa on arvioitu olevan 144 miljoonaa potentiaalista ilmastopakolaista. Intiassa 63 miljoonaa, Bangaldeshissa 62 miljoonaa. Vietnamissa 43 miljoonaa, Indonesiassa 42 miljoonaa, Japanissa 30 miljoonaa, Egyptissä 26 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 23 miljoonaa.

Ja niin edelleen. Ilmastonmuutos saattaa siis tuoda tulleessaan maailmanhistorian suurimman ihmisten muuttoliikkeen. Monissa maissa se voi tietysti tapahtua maan sisäisenä muuttoliikkeenä, mutta aiheuttaa varmasti pakolaisuutta myös laajemmalti, niin suurista väkimääristä on kyse.

Maailma muuttuu.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja usein siihen liittyy vielä lisäkkeenä muita oheistapahtumia luonnonkatastrofien rintamalla ja tuhot ovat arvaamattomia.

Listasta ovat unhotuneet nuo kaikki pienet saarivaltiot ympäri palloa, jotka pyyhkäytyvät kokonaan olemattomiin.

Vaiheinen kirjoitti...

Noin on. Listalla oli vain 10 suurinta väestön mahdollista pakkomuuttoa miljoonina ihmisinä. Oma surullinen stoorinsa tulee sitten niistä valtioista ja alueista, jotka katoava kokonaan. Kulttuureista puhumattakaan.