keskiviikkona, kesäkuuta 03, 2009

Ex-itäblokki haavoittuvampi kuin ajateltu

Entisen Neuvostoliiton alueen maat Puolasta Keski-Aasiaan ovat Maailman Pankin raportin mukaan haavoittuvampia ilmastonmuutoksen edessä kuin aikaisemmin on ajateltu.

Yksi huolen aihe on se, että myrkyt ja saasteet, jotka Neuvostoliiton aikoina ovat imeytyneet maaperään pääsevät nyt liikkeelle sääolosuhteiden kuten tulvien vuoksi.

Nykyiset valtiot eivät ole syyttömiä nykyiseen tilanteeseen, sillä raportin mukaan vanhoille ympäristöongelmille ei ole välttämättä tehty muurin murtumisen jälkeenkään välttämättä mitään ja uhkaavia tilanteita syntyy edelleen.

Esimerkiksi Romaniassa vuonna 2000 pääsi syanidi-pohjaista vettä Tiza- ja Tonava-jokiin. Puolassa noin 5 miljoonaa ihmistä asuu rakennuksissa, jotka pitäisi remontoida, jotta ne kestäisivät lämpötilan vaihtelut tai rankkasateet.

Itäblokin maiden, lisättynä Turkilla, lämpötila on nousemassa nopeasti. vuoden 2050 mennessä näiden maiden lämpötilan odotetaan nousevan 1,6 - 2,6 °C ja esimerkiksi Puolassa tai Unkarissa odotetaan olevan sama määrä yli päiviä, jolloin lämpötila kohoaa yli 30 °C:een, kuin nyt on Espanjassa tai Sisiliassa.

* * *

Sen minkä taakseen jättää, edestään löytää.

Ei kommentteja: