torstaina, kesäkuuta 04, 2009

Tiananmen 20-v.

20 vuotta sitten, 4.6.1989, Kiinan armeija tukahdutti väkivalloin Taivaallisen rauhan aukiolle eli Tiananmenin aukiolle kokoontuneen mielenosoituksen. Maaseudulta Pekingiin tuotu armeija tappoi aseistamattomia opiskelijoita, työläisiä ja toimittajia kahden viikon mielenosoitusten päätteeksi.

Mieltä osoitettiin korruptiota, inflaatiota ja puoluejohtoa vastaan. Toivelistalla oli hyvä ja harmoninen johtaminen.

Kiinan viranomaiset eivät vieläkään ole julkistaneet aukiolla tapettujen lukumäärää. Arviot vaihtelevat muutamista sadoista tuhansiin. Kahakan yhteydessä myös vangittiin mielenosoittajia ja tiettävästi kaikkia ei vieläkään ole vapautettu vankilasta.

Tapahtuman symboliksi nousi kenties se yksi kaveri, joka yksin meni seuraavana päivänä seisomaan aukiolla kulkeneiden tankkien eteen pysäyttäen koko jonon. Mies on jäänyt tuntemattomaksi eikä hänen kohtalostaan tiedetä, mutta lähistön hotellista toimittajien ottamat valokuvat ovat jääneet elämään.

Time-lehti liitti miehen myös 1990-luvun sadasta 1900-luvun vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä kertovaan listaansa.

* * *

Demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen vaatii rohkeutta ja sitä vallanpitäjiltä ei aina löydy.

EDIT klo 11.50
Jeff Widenerin kuva tuntemattomasta kapinallisesta löytyy Time Magazinen sivuilta. Kuva on kiertänyt ympäri maailmaa, mutta on yhä edelleen sykähdyttävän symbolinen.

EDIT klo 20.19:
Olihan tuntemattomasta kapinallisesta myös video olemassa. Tätä näytetiin jo silloin:

3 kommenttia:

BLOGitse kirjoitti...

Kavin muutama paiva taman tapahtuman jalkeen aukiolla. En koskaan unohda sita nakya enka varsinkaan hajua...Siellahan ei ollut mitaan saniteettitiloja.
Ja paluumatkalla Suomeen ensimmainen mihin tormasin olivat kannissa orveltavat suomalaiset aijat. Tuolloin tuli itku kun olin herkassa tilassa juuri kokemani jalkeen ja suomalainen vaan vetaa p...t vaikka toisaalla tapahtui jarkyttavia asioita.

No paljon ei ole muuttunut.
Kun maailmalta palaa Hgin keskustaan niin harvase ratikkakeikka orveltajat ovat vauhdissa ja maailmassa karsitaan edelleen.

Mutta on valoakin. Tykkasin Obaman taman paivaisesta puheesta.
Kertaakaan han ei kayttanyt sanaa 'terroristi'...toivottavasti yhdessa ponnistelu saa vauhtia hanen johdollaan myos Israel/Palestiina tilanteessa...

Liisu kirjoitti...

Katsoin Kiina-ilmiön aukiolla tv:stä eilen. Oli hyvin tehty dokumentti, helppo eläytyä tunnelmaan before and after. Käsittämätöntä että sellaista voi tapahtua, ja tapahtuu vieläkin. Aina eivät tapahtumat pääse julkisuuteen. Historia on täynnä vastaavia julmuuksia, joihin vain ihmiset pystyvät. Joka maalla on tässä suhteessa omat tragediansa, Suomellakin. No, senhän tiedämme. Ja jos on rehellinen, löytyy itsestäkin aihioita jos jonkinlaiseen murhenäytelmään. Ne vain pulpahtavat harvemmin pintaan.

Vaiheinen kirjoitti...

BLOGitse,
Niinpä. Jotenkin se on vain niin helppo pistää silmät kiinni ja olla välittämättä. Kevyt känni päälle ja maailman murheet ovat kadonneet.

Tosiaan, Obaman puhetta luonnehdittiin näköjään historialliseksi ja ainakin uutisoinnin perusteella siinä on yritystä. Se, että terroristit jätetään retoriikasta pois, on vain tervetullutta, sillä Bushin aikaan koko sanaan turtui ja kenestä tahansa tuli "terroristi".

Avatar,
En valitettavasti ko. dokumenttia nähnyt.

Jokaisessa meissä on pimeä puolensa, mutta silloin kun se muuttuu valtion pimeäksi puoleksi, jälki on synkkää.

Ihmisoikeusrikkomuksista vaietaan mielellään ja niitä piilotellaan. Ihminen on kautta maailman eri vuosikymmeninä osannut julmuuden kaikki muodot.

Meillä on omat taakkamme Suomessa historiassamme, kuten on vaikkapa Yhdysvalloilla, Venäjällä tai millä tahansa muulla.

Onneksi yhteiskunnat oppivat aikaa myöten edes jotakin, Suomesta olemme saaneet onneksi huomat.