torstaina, kesäkuuta 25, 2009

Tilausohjelmapalvelu

Vaiheinen proudly presents... kaikkien aikojen ensimmäinen Vaiheisen kuvaohjelmatallenne. Palvelu toteutetaan jännittävänä ja sci-fi-henkisenä mikroelokuvana nimeltään "Pitkospuu 5".

Olkaa hyvä, kaikki 18 sekuntia:


Syy tähän on yksinkertainen. Halusin kokeilla kännykän kameralla napattua videopätkää ja sen virittämistä blogiin, sekä ilmeisesti rikkoa lakia.

Kyse on tästä. Ismo Kiesiläinen kirjoittaa blogissaan kuvaohjelmalain muutoksesta. Kannattaa lukea koko stoori.

Jo aikaisemmin elokuvatarkastamo on tarkentanut tulkintaansa kuvaohjelmalaista siten, että videoiden levittäminen netissä on aina lain tarkoittama "tilausohjelmapalvelu", johon pätee laki kuvaohjelmien tarkastamisesta. Se tarkoittaa siis sitä, että - ainakin periaatteessa - esimerkiksi netissä julkaistut videot pitäisi joko tarkastuttaa Elokuvatarkastamolla tai merkitä K-18-merkinnällä ja ilmoittaa Elokuvatarkastamolle.

Sekä tarkastamisesta, että ilmoittamisesta Elokuvatarkastamolle pitäisi maksaa 800 euroa.

Lain mukaan maksusta on vapautettu mm. sellaiset tilausohjelmapalvelut tai tallenteet, jotka on valmistettu yksinomaan koulutusta tai muuta sivistyksellistä tarkoitusta, tieteellistä tutkimusta tai harrastustoimintaa varten.

Pitkospuu 5 ei oikein taida olla mitään edellä mainittua ellei sillä ole jotain "muuta sivistyksellistä merkitystä". Sitäkin sopii epäillä. Ainoa joka tuon pätkän kanssa todennäköisesti sivistyy, on sen tekijä. Jos sitäkään.

Ei. En aio ilmoittaa tätä videopläjäystä Elokuvatarkastamolle enkä aio pyytää tarkastamoa tarkastamaan videota. Enkä merkitä sitä millään ikärajalla.

Miettikääpäs nyt vähän. Esimerkiksi kaikki videobloggaajien tilausohjelmat tai tallenteet pitäisi - periaatteessa - tarkastuttaa tai ilmoittaa K-18-leimalla sekä maksaa. Ei toimi.

Tosin, kuten Kiesiläisen tarinasta selviää Elokuvatarkastamon tulkinta on se, että "Käytännössä emme kuitenkaan katso yksittäisten ihmisten kotisivuja tilausohjelmapalveluiksi". Käytännössä ei? Mutta siis lain mukaan kyllä? Tällainen laki ei ole enää tästä ajasta.

Kenties turha anekdootti sinänsä, mutta miten "kotisivu" voi olla "tilausohjelmapalvelu" tai "kuvaohjelmatallenne"? Tämä sivu ei ainakaan ole kumpaakaan. Tosin, tämä nyt ei ole kotisivukaan.

Kuten Kari Haakana kirjoittaa blogissaan: "Tässä ei vaan ole mitään järkeä."

10 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Herramunjee, minä olen tehnyt 82 videota, se tekisi...äh, ei jaksa laskea.

Joo, ei todellakaan mitään järkeä, ei, ei.

Pitkospuu-leffa oli dynamiikaltaan jäntevä, jälkimaku viipyilevä, harkittu, kevyesti tamminen.
(ja odotin, että pitkospuiden päässä olisi lukenut K 18 -mutta niin vaan ohjaaja älytti)

Vaiheinen kirjoitti...

Se tekisi 65600 euroa.

Sekin jo kertoo siitä, ettei edes periaatteessa tuollaisessa laissa ole mitään järkeä.

Ja jos tilanne nyt todellakin on se, että lain mukaan (jos ne videot eivät ole salasanojen takana) ne pitäisi ilmoittaa tai tarkistuttaa, mutta vain Elokuvatarkastamon "käytännön" mukaan näin ei toimita, ovat portit auki ties mille. Ja saakohan lakia edes tulkita siten, että viranomainen ei sitä vaan toteuta?

Joo. Ei järkeä eikä tässä ajassa moinen laki.

OOOOOOHHH! Pitkospuu 5 on siis saanut osakseen maailmanhistorian ensimmäisen kritiikin! Kiitos siitä.

Erityisesti ohjaaja pitää tuosta tulkinnasta, jonka mukaan se on "kevyesti tamminen" :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Pitkospuu vitosessa ilmiselvästi toteutuvat nämä koulutusta tai muuta sivistyksellistä tarkoitusta sekä tieteellistä tutkimusta tai harrastustoimintaa varten -kriteerit. Tuostahan selviää miten ne kivet tulee asettaa pitkospuiden vierille (opetus), paljonko kiviä tarvitaan ja mihin pitkospuut päättyvät (tutkimus), pitkospuiden suunnittelu (harrastus- ja opetustoiminta), tietämys nyky-urbaanissa yhteiskunnassa pitkospuista ja tiedon välittäminen (sivistys)!

Video hyväksytty ja välttänyt sensuurin!

pni kirjoitti...

Ehkä elokuvatarkastamo näinä laman synkistämänä aikoina on lähdössä rahastuskeikalle iTunes Storeen, palveluun josta löytyy huomattava määrä tilausohjelmia?

Ruotsi lakkauttaa elokuvatarkastamonsa, tiesivät joukkotiedotusvälineet kertoa kuun alussa. Ymmärtääkseni tanskalaisilla ei ole elokuvasensuuria. Meillä kiillotetaan haarniskat ja käydään taistoon tuulimyllyjäkin vastaan.

Huokaus.

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Noh. Yritin luoda oikeasti jotain sellaista, millä ei ole mitään erityisiä ominaisuuksia ellei nyt joku halua siinä nähdä vaikkapa soveltavaa dadaismia:-)

Aika paljon piilotettua informaatiota saa 18 sekuntiin mahtumaan, näköjään. Toivon kuitenkin, ettei kukaan sovella video oppeja oikeaan luontoon.

Hmm... no mutta, lähetätkös mulle nyt laskun tästä toimivasta kansalaiselokuvatarkastuksesta? :-)

pni,
Syvä huokaus.

Suomessa tämä homma on jotenkin aina ollu vaikea ja aina jostain ihan eilistä edeltäviltä vuosisadoilta. Muistamme kenties vielä sen aikojen takaisen videolakikeskustelun...

Tosiaan, jos rahat loppuvat niin sitten vaan muuttamaan elokuvatarkastamon tulkintaa ja rahastamaan nettivideoiden tarkastuksista.

iTunes on ihan hyvä esimerkki homman luomasta absurdista maisemasta.

Otetaan toinen esimerkki eli jos kerran kaikki nettivideot kuuluvat tämän tarkastuslain piiriin, niin miten suhtautua siihen (lain mukaan, ei pelkästään periaatteessa ja puheiden tasolla) vaikkapa niihin videoihin, jotka joku on kuvannut sanotaan nyt vaikkapa jossain perhejuhlassa ja pistänyt jakoon YouTubeen. Jos ja kun sitten niiden tarkastukseen ei suostuta, niin miten elokuvatarkastamo aikoo saada kyseisen ristiäispätkän tms. pois jakelusta?

Periaatteessa laki siis mahdollistaa kerrassaan älyttömän rahastusautomaatin. (Jota onneksi ei käytännössä edes yritetä soveltaa.)

Suomessakin voisi lakkauttaa koko ennakkosensuuritoiminnan. Ihan vaan siksi, että se on nykymaailmassa kerrassaan älytöntä.

pni kirjoitti...

Lounasseura heitti ilmaan ajatuksen siitä, että tämä järjetön ohjelmalain muutos voisi olla reaktio ruotsin elokuvatarkastamon lopettamispäätökseen. Mielenkiintoinen ajatus.

Halo Efekti kirjoitti...

Olen aivan sanaton, miten tällainen on mahdollista? Ja täältä sitten luen tämänkin, eipä ole laajemmin uutisoitu... Itsekin olen näköjään sitten n. viitisen tonnia maksun puolella :(

Vaiheinen kirjoitti...

pni,
Hmm... jaa. Onhan tuossa tuumailun aihetta. Joskus mekin voisimme seurata ruotsalaisia.

Halo Efekti,
No näkyy olevan mahdollista. Tuo uusi maksutulkinta on näköjään aika uusi, mutta eipä näytä kiinnostaneen juuri aina ajantasalla olevaa mediaa se.

Niin. Tuo viisitonninen on sinun vuotuinen maksusi eli sitä maksetaan joka vuosi, kun jakelua tapahtuu.

Joten revi siitä. Ei ole tosiaan järkeä näissä tällaisissa pykälissä.

Onneksi käytännössä noiden periminen ja valvonta on mahdotonta. Ilmeisesti...

Anonyymi kirjoitti...

Menköön nyt sitten tällä kertaa ;) Sivistyksellisiä videoita tulee nykypäivänä aina sponsoroida, erityiseti kun niihin liittyy opetuksellinen visuaalisuus!

Vaiheinen kirjoitti...

:-) Okei. Kiitos. Tiedä nyt sitten tuon visuaalisuudestakaan. Ehkä noita liikkuvan kuvan tekijän taitoja pitää vielä hieman hioa :-)