tiistaina, kesäkuuta 02, 2009

Ilmastonmuutossopimus tekeillä

Kööpenhaminassa joulukuussa pidettävän ilmastokokouksen osallistujille on lähetetty luonnos kansainväliseksi ilmastosopimukseksi.

Raakileena esitettyä luonnosta kritisoidaan vähän joka puolelta. Yhdysvaltojen mukaan luonnos on liian helläkätinen kehitysmaita kohtaan ja kehitysmaat vaativat teollisuusmailta nopeampia toimia ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi.

Varsinaiset numerot sopimusluonnoksesta vielä puuttuvat. Kehitysmaat ovat kuitenkin vaatineet teollisuusmaita vähentämään päästöjä 40 % vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Tämä olisi selvästi enemmän kuin mihin esimerkiksi EU on tähän mennessä sitoutunut.

Luonnos hyväksyttiin kuitenkin jatkoehittelyn pohjaksi ja neuvottelijat jatkavat sen säätämistä Bonnissa.

Nyt sitten mitataan sekä johtajuudet että kansainvälisen yhteisön kyky ottaa vastaan globaali haaste. Aikaa on 200 päivää ja sopimus pitäisi saada sellaiselle tasolle, että sillä on oikeasti merkitystä ympäristömme kannalta. Globaalin talouskriisin pyörteissä näköala helposti lyhenee, kun oikeasti pitäisi pystyä katsomaan pitemmälle.

Samalla mitataan se vastuuntunto, joka globaalilla yhteisöllä on tai oikeastaan tällä hetkellä hallitsevilla johtajilla. Yhteisöillä ei ole mitään omaa omaa moraalia, joka olisi irrallaan päättäjiensä omasta moraalista.

Ei kommentteja: