perjantaina, kesäkuuta 26, 2009

Some day classic: Thriller

Jos popista pitää se suurin löytää, niin se voisi oikeastaan olla tässä:


Eilen illalla Los Angelesissa kuolleen Michael Jacksonin kappale Thriller vuodelta 1982 on popin historian yksi suurimmista tapauksista. Kappale löytyy Jacksonin albumilta Thriller, joka taas on kaikkien aikojen eniten myynyt albumi 104 miljoonan kopion voimalla.

Thriller julkaistiin musiikkivideoiden nousun kulta-aikaan ja edellä esitetyn 13 minuuttisen videon ohjasi John Landis ja se julkaistiin joulukuussa vuonna 1983. Video oli aikansa kallein noin 500 000 $:n budjetilla, mutta myös eniten myydyin 9 miljoonalla kopiolla.

Kappaleen on kirjoittanut Rod Temperton ja on tuottanut Quincy Jones. Biisi nousi singelnä ykköseksi esimerkiksi Belgiassa ja Ranskassa. Iso-Britannian singlelistalle se nousi sijalle 10 ja U.S. Billboard Hot 100-listalla sijalle 4.

Anekdootti sinänsä, mutta lempinimen "King of Pop" Jackson sai näyttelijätär friend Elizabeth Taylorilta vuonna 1989.

Michael Jacksonin julkinen ura näyttäytyy kaksijakoisesti, yhtäältä loistava musiikillinen ura, mutta myöhemmin synkkien varjojen peittämä henkilökohtainen elämä. Olkoo nyt se musiikillinen ura, joka jää lopultakin päällimmäiseksi.

Videon lähde: Dailymotion.

Lähteitä ja lisätietoja:

Olkoon tämä samalla panokseni viikon sunnuntaiklassikoihin, koska en sunnuntaina pysty olemaan blogistanin äärellä. Reissaaminen jatkuu ja jos jotain blogiin ilmestyy, se tulee mobiilista.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin ne menee, yksi kerrallaan. Mies teki niin paljon musiikillista kehitystyötä, että sitä ei auta kiistäminen.

Muistan vielä tuon videon ensi-illan Jenkkilässä. Sitä tälläydyttiin joukolla MTV:n ääreen hyvissä ajoin odottamaan. Ja täyttihän se odotukset ja hieman enemmänkin.

Taitaa tulla MJ Sunnuntaiklassikot...

Mukavaa reissuilua!

SusuPetal kirjoitti...

MJ minullakin oli mielessä sunnuntaiksi, kaipa se on pakko, vaikka musiikistaan en niin pitänyt. Merkitystään en kiistä.

Hyvää reissua, Vaiheinen.

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Kiitos. Jep. Olihan tuolla MJ-kamaa. Musiikissa heppu hanskasi hommat, mutta muuten ainakaan julkisuudessa jälki ei kovinkaan kaunista aina ollut.

SusuPetal,
Kiitos. Niinnoh, ei hänen tuotantonsa minukaan ykkössuosikki ole. Joku hyvä biisi ja aika vakuuttava jälki musiikissa.