Roolissa FRA
Suomessa viime päivinä palstatilaa ja otsikoita aikaan saaneen kidnappaustapauksen selvittelyissä on tullut esille, että Ruotsin keskusrikospoliisi avusti Suomen poliisia.
Yhteistyö rikosten selvittämiseksi on tärkeää, mutta yksi asia sinänsä poikkeuksellisessa tapauksessa herättää kysymyksiä. Uutisen mukaan Suomen poliisin apuna toimi Ruotsin Radiovalvontatiedustelu FRA, joka avusti Suomen poliisia tietoliikenteen salakuuntelussa.
Niin. Tästä onkin ollut jo aikaisemmin puhetta. FRA:n tietojen vaihtoon liittyy suomalaisittain katsottuna avoimia periaatteellisia kysymyksiä.
Saako Suomen poliisi vakoilla suomalaisia ulkomailta saatavilla tiedoilla? Tunnettuahan on, että suomalaisten tietoliikenteestä merkittävä osa kulkee Ruotsin kautta ja on ruotsalaisten lakien mukaan vakoiltavissa siellä.
Poliisin toiminta perustuu lakiin ja esimerkiksi salakuuntelusta on säädetty Suomessa omat periaatteet. Miten ne soveltuvat tällaiseen tapaukseen? Ihan mitä tahansa rikosten selvittelyssä ei saa tehdä, vaikka keinoja olisikin olemassa.
Uutiset eivät (ainakaan vielä) kerro siitä, millä periaatteilla ja päätöksillä tietoliikenteen salakuuntelua on harjoitettu ja mihin lainsäädäntöön se mahdollisesti perustui. Siitäkään ei ole selvyyttä, minkä tai kenen tietoliikennettä salakuunnteltiin ja miksi. Ehkä se joskus selviää, ellei asiaa julisteta salaiseksi.
Asia on tietenkin tässä mielessä yksittäistapaus, mutta liittyy konkreettisesti siihen kokonaisuuteen, missä pohditaan ja päätetään poliisin valtaoikeuksista suhteessa kansalaisiin sekä kansalaisten tietosuojaan liittyviin kansalaisoikeuksiin.
Mihin muuhun poliisi voisi FRA:lta saamia tietoja käyttää? Kuka asiaa valvoo? Kuka toiminnasta voi päättää ja millä periaatteilla? Kerrotaanko vakoilun kohteelle tai kohteille asiasta mitään? Kenellä on vastuu tietojen oikeellisuudesta? Ja niin edelleen.
On hyvä, että kidnappaukseen liittyvät rikokset ovat selviämässä ja rikoksen uhri on pelastunut poliisin aktiivisen toiminnan seurauksena.
Pointti on siinä, että mikäli globaaleissa tietoverkoissa vakoillaan, on poliisia koskevat pelinsäännöt oltava selviä ja perustuttava harkittuun lainsäädäntöön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti