Reissuja
Muutama päivä poissa blogosfääristä ja syötteenlukija kertoo lähes 500 blogia olevan lukematta. Kiireinen reissu, kun tännekään ei ehtinyt kirjoittelemaan. Kommentoimatta näköjään jäi muutama olennainen asia.
Esimerkiksi sellaisesta kelpaa eurovaalit, joiden voittajiksi selvisivät vihreät ja ryhmä "muut". Parlamentin paikkajaon vertaaminen edellisiin vaaleihin ei ihan suoraan ole mahdollista, sillä parlamenin paikkaluku on tällä välin muuttunut.
Suurinta valtaa europarlamentissa käyttää edelleen keskustaoikeistolainen EPP ja vasemmisto sai reippaasti takkiinsa kautta Euroopan.
Äänestysprosentti painui historiallisen alas, joka indikoi ongelmia EU:lle instituutiona.
Suomen tuloksia kun katselee, niin ei se aivan toivottomalta vaikuta. Oikeastaan analyysi pitäisi tehdä ehdokkaiden ajamien asioiden kautta, mutta pelkästään suomalaisten tulosten tarkasteleminen ei koko Euroopan kannalta paljoa paina ja sisäpoliittiseen tarkasteluun eurovaaleja taas ei pitäisi käyttää.
On tässä viikon varrella muutakin mielenkiintoista tapahtunut. Näkyy Tekniikka & Talous raportoineen olennaisia asioita. Pikainen otsikkotason kierros kertoo seuraavaa:
Poliittinen harppaus: Energian kulutusta leikattava rajusti
Energian kulutusta halutaan vähentää 11 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Vähennys olisi suunnilleen Olkiluoto 3:n verran ja vähennykseen tarvittavat investoinnit maksaisivat itsensä takaisin 10 vuodessa.
Otammeko ilmastonmuutoksen uhkana vai mahdollisuutena?
Liiketoimintaympäristö muuttuu ilmastonmuutoksen vuoksi monella alalla. Se synyttää myös uutta liiketoimintaa ja antaa uusia mahdollisuuksia. Haluammeko käyttää niitä vai jankutammeko vain vanhaa?
Ilmatieteen laitoksen ykkösmies tyrmää ilmastoskeptikot
Pääjohtaja Petteri Taalas pitää niin sanottujen ilmastoskeptikkojen vastarintaa epätoivoisena. Tieteellinen tieto tarkentuu jatkuvasti, vaikka koskaan kukaan ei tiedä täydellisen varmasti mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ilmaston suhteen on tiedossa vain huonoja uutisia. Ilmastoänkyröiden toimet eivät ainakaan helpota tilannetta.
Yhdysvallat ja Kiina päättivät ilmastoneuvottelut tuloksetta
Yhdysvallat ja Kiina ovat tulevan ilmastosopimuksen kannalta keskeisessä asemassa, ovathan nämä valtiot kaksi suurinta hiilidioksipäästöjen tuottajaa. Neuvottelut eivät johtaneet sen suurmpaan konkretiaan, mutta keskusteluyhteyden syventäminen on tärkeää sekin.
"Maailman öljyvarat riittävät 42 vuodeksi"
Jutun mukaan maapallon todistettavissa olevat öljyreservit hupenivat ensi kertaa 10 vuoteen. Eniten vähenivät Venäjän, Norjan ja Kiinan öljyvarat. Kun öljyreservien hupenemisen ja sen aiheuttaman hinnan nousun yhdistää ilmastonmuutoksen aiheuttamiin paineisiin, saadaan aikaan yhtälö, joka kertoo varsinkin teollisuusmaiden yhteiskunnallisen infrastruktuurin olevan historiallisten muutosten edessä. Haluttiin sitä tai ei.
2 kommenttia:
Kiva kun palasit, toivottavasti matka oli onnistunut.
Pitäisi nimenomaan katsoa valituista se, minkä asioiden puolella oikeasti ovat eikä vain puoluetta. Itse iloitsin tosi paljon siitä, että Sirpa Pietikäinen pääsi läpi. Jos kokoomus olisi ainoa puolue, jota voisin äänestää niin olisin antanut ääneni juuri hänelle. Ja jännää, että Paavo Arhinmäkikin sanoi, että Pietikäinen oli kaikkein vasemmistoilaisin EU vaaleissa läpimennyt. Olen siitä aikalailla samaa mieltä.
No, naisia meni nyt läpi enemmän kuin ennen. Ja hyviä naisia menikin. Mutta ihan hyviä jäi suhteellisen vaalitavan vuoksi tänne kotimaan kamaralle.
Enemmistö suomalaisista europarlamentaarikoista on tosiaan naisia ja se on ihan hyvä asia sinänsä.
Euroopan parlamentissa tuo puoluekenttä on hieman erilainen kuin meillä kotimaassa ja siksi en nyt ihan älyttömästi tähän kotimaiseen menoon europarlamentin osalta tuijottaisin. Ja kuten sanoit, niin noiden asioiden kautta asian tarkasteleminen on jossain määrin hyödyllisempää kuin pelkä puoluekartan.
Pietikäisen läpimeno kokoomuksen listalla on minustakin positiivinen seikka, sillähänellä on osaamista ja ymmärrystä niissä tärkeissä ja isoissa asioissa, joita vastaan tulee.
Aarno Laitinen kuvaa Pietikäistä kolumnissaan "vihreäksi konservatiiviksi". Sitä on tietysti hankala verrata Arhinmäen kuvaukseen.
Noh. Tiedä nyt sitten. Olen hieman sitäkin mieltä, että koko oikeisto-vasemmisto -akseli on aikansa elänyt ja kuvaa sellaisenaan varsin vähän maailman menoa.
Lähetä kommentti