sunnuntaina, kesäkuuta 21, 2009

Palasia Iranista

Twitterin #IranElection-hausta löytyy Iranin ajankohtaisesta tilanteesta kertovia informaation paloja. Listalle ilmestyy tunnissa kokoluokassa tuhansia tweettauksia. Osa ilmeistä propagandaa, osa kohinaa, mutta myös selkeää informaatiota.

Iranin tilanne näyttää varsin huolestuttavalta ja julkinen valta rajoittaa sekä toimittajien työtä, että kansalaisten verkon käyttöä. Viestit kertovat myös toimittajien pidätyksistä ja pahoinpitelyistä.

Myös verkon käyttöä rajoitetaan. Viimeaikaisen informaation mukaan esimerkiksi Yahoo, Gmail ja Hotmail ovat nyt Iranissa käyttäjien ulottumattomissa. Facebook ilmeisesti toimii.

Tapahtumien keskipisteessä olevan presidenttiehdokas Mir Hossein Mousavin Facebookin fanisivulla kerrotaan yleislakon olevan suunnitteilla ja pyydetään apua, jos on osaamista aiheessa. Huhut kertovat hallituksen olevan menettämässä otettaan armeijasta.

Ja niin edelleen. Huhuja, juoruja ja valokuvia leviää netissä.

Ulkoimaailmassa eri organisaatiot ja valtiot ovat esittäneet huolensa tilanteesta. Esimerkiksi Amnesty International vetoaa Yhdysvalloissa Iranin vallanpitäjiin, jotta väkivallasta pidättäydyttäisiin.

* * *

#IranElection-listalta poimittuna päivän aforismi:
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
-- Mohandas Gandhi

Ei kommentteja: