maanantaina, maaliskuuta 22, 2010

Maailman vesipäivä

Teemapäivää taas pukkaa. Nyt on vuorossa Maailman vesipäivä, World Water Day.

YK:n yleiskokous päätti vuonna 1993, Rio de Janeirossa pidetyn YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssi UNCED:in aloitteesta, että maailman vesipäivää vietetään 22.3.

Päivällä halutaan kiinnittää huomiota puhtaan veden ja vesiympäristön kestävän käytön merkitykseen. Tähän vuonna päivän teemana on tänä vuonna puhtaan, hyvälaatuisen veden merkitys ihmiselle ja luonnolle.

Vedestä on tullut aikamme kriittinen kysymys. Maailmassa yli miljardi ihmistä elää ilman turvallista vesihuoltoa ja kuivuusalueilla asuvien ihmisten määrä kasvaa. Yhä useammin veden puuten on levottomuuksien ja konfliktien syy. Alueellisesti myös ilmastonmuutos vaikuttaa asiaan ja tulevaisuus näyttää sellaiselta, että jopa enemmistä maapallon asukkaista joutuu elämään kärsimään ajoittain veden puutteesta.

Suomessa vettä riittää eikä veden puute tai heikko laatu ole meillä aivan arkipäiväinen ongelma, kuten esimerkiksi kehitysmaissa, joissa varsinkin perheen tyttöjen tai naisten vedenhakumatkat voivat päivittäin olla jopa kymmeniä kilometrejä. Kun meillä Suomesa käytetään henkilöä kohden keskimäärin 155 litraa päivässä, Afrikassa joudutaan tyytymään jopa alle 10 litraan.

Parit linkit aiheeseen:

2 kommenttia:

tuuluska kirjoitti...

Enpäs ole tämmöistä päivää noteerannut, mutta meikältä nyt menee paljon muutakin ohi ^^. Aihe on kiinnostava. Vesi kun alkaa olla arvokkaampaa joissakin maapallonkolkissa kuin öljy, niin siinäpä jollekin rohkealle bisneksen alku.

Puhdas juomavesi on ylellisyyttä, ja varmaan esim afrikassa se on jonkilainen merkki sosiaalisesta asemasta. “Tuntuu aika tylyltä nähdä, miten rikkaiden alueilla ihmiset esimerkiksi kastelevat pihanurmikoitaan, tai käyvät kaksi kertaa päivässä kylvyssä. Eriarvoisuuteen kuuluu se, että ne jotka veden kaltaisesta resurssista voivat hyötyä, hyödyntävät sitä aivan surutta.” (Katriina Koivisto/ympäristökeskus)
"Surutta" kuvaa kyllä hyvin omaakin vedenkäyttöä... :/

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Näitä teemapäiviä nykyisin riittää joka päivälle omansa. Pitäisi varmaan kerätä kaikki yhdelle listalle, josta voisi sitten poimia :-)

Vesi on nyt ja tulevaisuudessa yhä niukempi ja tärkeämpi resurssi. Sen ovat vainunneet myös businessmiehet, jotka ovat monissa maissa ottaneet veden tuotannon ja jakelun haltuunsa. Näin on niin Euroopassa kuin vaikkapa kehitysmaissakin (missä muuten likaieen veteen kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä). Ihan kaikkien liiketoimintamoraali tuolla alalla ei ole kohdallaan.

Totta, meillä vedestä ei ole pulaa, eikä näytä tulevankaan. Siksi sitä aika surutta kulutammekin, vaikka pelkkä vesi ei ole ainoa pohdittava asia, vaan myös se energiamäärä, joka sen lämmittämiseen käytetään jne. Jos siis kestävää kehitystä ajatellaan. Koiviston sitaatti on kovin puhutteleva...