sunnuntaina, maaliskuuta 21, 2010

Rasismin vastainen päivä

Tänään on rasismin vastainen päivä eli International Day for the Elimination of Racial Discrimination.

Päivää vietetään vuonna 1966 YK:n yleiskokouksen päätöksellä. Päivä on samalla muistopäivä tapahtumille Etelä-Afrikan Sharpevillessä 21.3. vuonna 1960. Silloin poliisi avasi tulen apartheidin passilakeja vastustanutta mielenosoittajajoukkoa kohden sillä seurauksella, että 69 ihmistä sai surmansa poliisin luodeista.

Rasismin vastainen päivä päättää rasismin vastaisen viikon, jolloin on järjestetty ympäri maata erilaisia tapahtumia.

Mitä se rasismi sitten on? Otetaan lainaus Wikipediasta:

"Rasismi eli rotusyrjintä tai rotusorto on aate tai toiminta, jossa ihmisten väitetyn rotuluonteen ja siihen liittyvien fyysisten piirteiden erilaisuudella perustellaan eriarvoista kohtelua eli syrjintää. Rasismiksi voidaan kutsua myös toimintatapoja ja yhteiskunnallisia rakenteita, jotka johtavat näihin seikkoihin perustuvaan eriarvoisuuteen."
Sen  lisäksi, että rasismi on moraalisesti väärin, se on hyödyntöntä. Puhtaasti kileteisenä ilmiönä rasismi ei saa aikaiseksi sen enempää turvallisuutta kuin luovuuttakaan, mistään muista hyödyllisistä asioista puhumattakaan.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on oikeassa siinä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa pitää kaikkien puolueiden tehdä rasismista korostetun voimakas irtiotto. Hän vaati tänään puolueilta nollatoleranssia suhteessa rasismiin. Peiteltyäkään rasismia ei ole mitenkään tarpeen hyväksyä.

Ei kommentteja: