tiistaina, maaliskuuta 23, 2010

Yle-maksu eli mediamaksu eli Yle-vero pois pöydältä

Eduskuntaryhmät eivät tänään päässeet sopuun Yle-laista, jonka keskustelua herättäneimmät asiat olivat mediamaksu, jota myös YLE-maksuksi tai Yle-veroksi on kutsuttu, sekä Yleisradion hallintomalli.

Eduskuntaryhmät päättivät siitä, että YLE:n rahoitus turvataan nykyisessä laajuudessaan eli veroineen noin 480 miljoonan euron kokoluokassa.

Asiaa valmistelee viestintäministeriö ja päätöksiä pitäisi saada aikaiseksi vuonna 2011 eli käytännössä seuraavan hallituksen alkutaipaleella. Toistaiseksi jatketaan nykyisellä tv-maksun mallilla.

Käytännössä asia tarkoittaa sitä, että loppujen lopuksi erimieliset poliitikot kuoppasivat kansan torjuman ja epäoikeudenmukaisen mediamaksun.

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) uumoilee jonkinlaista veroluonteista maksua rahoitusmallin pohjaksi. Mitä se tarkoittaa, sitä juttu ei kerro. Esillä olleet verorahoitus ja rahastomalli ovat kaiketi eräitä vaihtoehtoja, vaikka tuskin ainoita mahdollisuuksia. Hallintoa Lindén haluaa uudistaa yhä edelleen siten, että Yleiradiolle tulisi ulkopuolinen arvioitsija.

Tämä mediamaksusirkus, kuten Taru tuossa edellisen aiheesta tehdyn postauksen kommenteissa tätä showta kutsuu, sai siis arvoisensa päätöksen ja Yle lupauksen rahoituksesta. Tyylipisteitä poliitikoille asian hoitamisesta ei voi antaa.

Myönteistä asiassa on se, että edes jonkinlainen järki lopulta voitti ja aivan väärin rakennettu mediamaksu saatiin kuopattua. Siitä ansio kuuluu pitkälti viestintäministeri Suvi Lindénille, joka viime hetken käännöksillään sai kanssapoliitikkojen haukut, mutta kaiketi kansan kehut pysäyttäessään sekoilevan mediamaksujunan. Muutenkin lopputulos näyttää kansalaiskatsomoon sellaiselta, mitä Lindén jokin aika sitten päättäessään asian käsittelyn pysäyttämisestä sanoi.

Mitä sitten seuraavaksi, jäämme kuulolle. Toiveissa olisi jokin kestävä malli, jolla Ylen rahoituspohja saataisiin hoidettua myös kansalaisten näkökulmasta oikeudenmukaisesti. Järkevästi rakennettu veroluonteinen maksu sopii.

Aiheesta aiemmin:

Ei kommentteja: