tiistaina, elokuuta 18, 2009

Mediamaksu ei maistu

Samonalehtien liitto on teetättänyt Taloustutkimuksella mielipidetiedustelun suunnitellusta 175 euron suuruisesta mediamaksusta. Kyselyyn vastaajista mediamaksua pitää oikeana vain 33 % ja vääränä 62 %. Vastaajista 5 %:lla ei ole asiaan kantaa.

Kun sitten kysyttiin sitä, millä Ylen toiminta pitäisi rahoittaa, suurimman kannatuksen sai suora rahoitus valtion budjetista. Sitä kannatti joka neljäs vastaaja. Suunniteltu mediamaksu jäi kolmanneksi suosituimmaksi ideaksi 16 % kannatuksella.

Ei maistu mediamaksu kansalaisille siis. Eikä maistu gallup Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungnerille (sd.). Jungnerin mielestä Sanomalehtien liitto ei ole puolueeton taho teettämään Yleä koskevaa tutkimusta, koska media on käsitellyt hänen mielestään mediamaksua puolueellisesti.

Jungner kehottaa etsimään mediamaksusta tietoa Viestintävirastosta tai sitten viestintäministeriöstä, koska hänen mukaansa suomalaiseen lehdistöön ei kannata luottaa.

Noh noh.

On totta, että sanomalehdet ja niiden liitto on vastustanut poliitikkojen ideaa mediamaksusta. Kannattaa myös muistaa, että mielipidekyselyt ovat kyselyitä eivätkä mikään totuus.

Jungnerin vastustukseen sisältyy kuitenkin ajatus, että kyselyn saaduissa vastauksissa olisi jotain väärin tai vinossa. Kun prosentit ovat 33 puolesta ja 62 vastaan, niin edes Jungner ei pysty väittämään erotuksen olevan lähelläkään virhemarginaaleja tai että kohtalaisen luotettavana kyselylaitoksena tunnettu Taloustutkimus pystyisi tekemään usean kymmenen prosentin virheen vaikkapa kysymyksen asetteluilla tai muilla keinoilla.

Toinen Jungnerin mökötyksen johtopäätös voisi olla se, että lehdistö on onnistunut manipuloimaan kansan puolelleen. Kun 175 euron mediamaksu häviää suosiossa nykyiselle noin 240 euron TV-maksulle suosiossa, niin Jungnerin lausunnosta kumpuavaa epäilyä ei oikein voi pitää perusteltuna. Ihan niin tyhmiä me median käyttäjät emme ole.

Mitä sitten tulee ajatukseen siitä, että Viestintävirasto tai viestintäministeriö olisivat ainoita oikeita paikkoja tiedon etsintään, on todettava etteivät nekään ole tässä asiassa riippumattomia tahoja sille kyseiset organisaatiot ovat poliittisessa ohjauksessa ja tämä mediamaksu on nimenomaan poliittisen komitean ideoima.

Kannattaa muistaa, että viestintäministeriö on sitoutunut poliittisesti ajamaan tätä mediamaksua ja Viestintävirasto ei esitä siitä poikkeavia kannanottoja (koska se ei ole sen tehtävä).

Median on pystyttävä asianmukaiseen journalismiin myös tässä asiassa ja ainahan Ylekin voi teettää omat kyselynsä siitä mitä mieltä kansalaiset tästä uudesta maksusta ovat.

* * *

Ettei nyt jäisi epäselväksi, niin kansalaismedia Vaiheisen mielipide suunnitellusta mediamaksusta on se, että kyseessä olisi epäoikeudenmukainen kotitalousvero. Kyseessä ei siis olisi läheskään kaikille mikään maksu, jota vastaan saadaan jotain, vaan yksinkertaisesti vero.

Miksi siis sitä ei voisi käsitellä kuin mitä tahansa muuta veroa?

Aiheesta tässä blogissa muualla:

Ei kommentteja: