perjantaina, elokuuta 21, 2009

Ydinjätesuunnitelmat uusiksi?

Suomessa on lähdetty siitä, että ydinvoiman keskeinen ongelma eli ydinjätteet voidaan poista näkyvistä hautaamalla ne ikuisiksi ajoiksi Maan uumeniin. Ideaa on valmisteltu vuosia ja sitä on kritisoitu vuosia. Yksi kritiikki on koskenut sitä, että vaikka Suomessa onkin kohtalaisen vakaa kallioperä, onko se sitä 100 000 vuoden perspektiivillä.

Nyt Grönlannissa on aloitettu tutkimushanke, joka pyrkii selvittämään jäätikköolosuhteiden vaikutuksia kallioperään. Hankkeessa on mukana myös suomalainen Posiva, jonka pitäisi aloittaa ydinjätehaudan rakentaminen Suomeen vuonna 2020.

Tutkimushankkeessa tutkitaan ikiroudan sekä sulamisvesien vaikutuksia kallioperään. Ne ovat keskeisiä asioita pitkällä aikavälillä, kun voidaan pitää mahdollisena myös Suomeen saapuvaa jääkautta tuhansien vuosien päästä.

Ydinjätehautaa kritisoinut Geologisen tutkimuskeskuksen entinen tutkimusjohtaja professori Matti Saarnisto sano HS:lle, että ikirouta tulee aiheuttamaan valtavia paine-eroja ydinjätehaudan tuntumassa ja sitä pidetään katastrofin siemenenä. Hänen mukaansa Olkiluodon ydinjätehaudan suunnittelua koskevissa raporteissa on sivuutettu tärkeää tutkittua tietoa ja osa suunnittelusta on ollut vailla tieteellistä pohjaa.

Ydinvoimalobby ei ole koko asiasta moksiskaan, vaan yhä edelleen se luottaa siihen, että mitään suunnitelmia estäviä asioita ei eteen tule.

Uutinen on silläkin tavalla mielenkiintoinen, että tähän mennessä Suomessa tehdyt päätökset on tehty ilman näitä tutkimuksia ja nämä asiat ovat olleet yksi kritiikin aihe. Nyt näitä tutkimuksia sitten tehdään eli tavallaan ydinvoimalobbykin myöntää nyt että toiminnan aloittaminen vaatii lisää tietoja.

Pitäisiköhän Suomessa jotain päätöksiä pistää jäihin siksi aikaa, että asioista syntyy lisää selvyyttä? Liittyykö asiaan muitakin näkökulmia, joita pitäisi tarkistaa? Pitäisi ja varmaankin liittyy, sillä laajat tutkimusprojektit tuppaavat tuomaan uusia tietoja, joita ei ole aiemmin ymmärretty ajatella ja kokonaisuus kuitenkin ratkaisee.

Ei. Ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu. Vakaankaan maaperän toimintaa ja sinne sijoitettavan ydinjätehaudan turvallisuutta 100 000 aikaperspektiivillä ei voida selvittää tai mallintaa täydellisesti parissa vuosikymmennessä.

Tietomme esimerkiksi materiaaleista ei vaan riitä näillä ajanjaksoilla ja kuten tunnettua erilaiset mallit ovat toisinaan pitkällä aikavälillä erittäin pahasti väärässä, jos alkutilanteessa on pieni poikkeama.

Oikeasti olisi viisasta ajatella koko konsepti uusiksi ja lopettaa ydinjätteiden tuotanto.

Ei kommentteja: