Aikamme ilmiöitä niiltä rajoilta
Haluatko fanittaa poliisia? No sehän käy, kun poliisi on nyt majoittunut myös Facebookiin omalla fanisivullaan. Tulossa on myös virtuaaliset poliisiasemat vihjelinjoineen.
Omaa huumorintajuaan tai -tajuttomuuttaan asian tiimoilta esittää Taloussanomat otsikoimalla uutisensa vähemmän kuvaavasti:"Poliisi tunkeutui Facebookiin".
Tavallaan poliisin läsnäolo jossain Facebookissa on ymmärrettävää julkikuvan hoitamista näinä aikoina.
Kuluttajavirastoon on tullut tänä vuonna jo yli 400 valitusta kuluttajien tilaamatta saaneista tekstiviesteistä, joista veloitetaan kymmeniä euroja kuukaudessa. Osassa kyse on siitä, että jonkin mainoksen perusteella kuluttajat ovat luulleet jotain ihan muuta mistä palvelussa on kyse ja tietämättään menneet tilaamaan riistohintaisia palveluita, joita sitten laskutellaan jostain ulkomailta.
Tämän ajan ilmiö on sekin, että yleensä omia tietojaan ei kannata antaa mihinkään, mitä ei varmuudella tunne tai tiedä. Epäluuloisuus lähes kaikkea mahdollista vastaan kasvaa näiden vähintäänkin epämääräisten, mutta pahimmassa tapauksessa selvien huijausten vuoksi.
Epäluuloisuus ei yleensä ole kovinkaan tehokas asenne.
Pikavipit ovat oma ilmiönsä tässä ajassa. Uusin keksintö on pikavipin antaminen veronpalautuksia vastaan. Näin toimii veronpalautus.fi-palvelu, jota pyörittää SveaDirekt. Kuvio menee siten, että jos kuluttaja saa veronpalautusta 500 euroa, hän saa heti rahaa 400 euroa ja sitten kun on veronpalautusten aika, häntä veloitetaan 500 eurolla.
Aika reilua? Noh katsotaan sitä pienellä painettua tekstiä:
"KSL:n mukainen todellinen vuosikorko on esimerkiksi 1000 euron kertalainassa ajalle 15.8. 2009 – 4.12.2009 82,5%. 1000 euron lainassa saat heti 800 euroa tilillesi. Lainan kulut 200 euroa veloitetaan siis tililtäsi lainan takaisinmaksun yhteydessä. Todelliseen vuosikorkoon vaikuttaa Verolainassa laina-aika ja kokonaissummasta perittävä kertaluontoinen kulu, joka on 20 % eräpäivänä tililtäsi veloitettavasta määrästä laskettuna ja vastaavasti 25 % käteen maksettavasta määrästä laskettuna."Siis esimerkkitapauksessa todellinen vuosikorko on 82,5 %. Ihan vaan vertailun vuoksi otetaan tähän Visa-luottokortin vastaava kuvaus Nordealta:
Luoton todellinen, kulut huomioiva vuosikorko (5/2009) laskettuna 2.000 euron käytössä olevalle Visa Silver -luotolle on 13,41 % ja Visa Gold -luotolle on 14,56% (3 kk euriborkorko oli 1.3.2009 1,811%).Visakaan ei ole mitenkään halpaa lainaa, mutta sen korkoa nyt voi pitää edes jollain tavalla häveliäänä. Hulluinta varmaan on se, että tuo veronpalautus.fi on moniin muihin pikavippifirmoihin nähden vielä maltillinen, joidenkin niiden todelliset vuosikorot ylittävät 200 tai 300 %.
Verottaja muistuttaa, että sillä ei ole mitään tekemistä veronpalautus.fi-palvelun kanssa ja että lainaa hakeva tekee sen täysin omalla vastuullaan. Verottaja muistuttaa myös siitä, että veronpalautukset eivät kelpaa lainan vakuudeksi, sillä veronpalautus voidaan kuitata tai ulosmitata.
Valtiovarainministeriö ei myöskään ole päättänyt veronpalautusten maksupäivää.
Pistetään tähän vielä ihan vaan oheislukemistoksi rikoslain 36 luvun 6. pykälä kiskonnasta:
KiskontaNämä pahimmillaan satojen prosenttien vuosikorkoja näyttävät pikavippifirmat eivät siis näköjään syyllisty kiskontaan.Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka huomattavasti ylittää julkisen valvonnan alaisten rahalaitosten vastaavassa luotonannossa ottaman tavanomaisen koron.
2 kommenttia:
Hear,hear!
En itse just nyt jaksa kirjoittaa suomalaisesta yhteiskunnasta, mutta hyvä kun sä jaksat :)
Ehkä jonkun pitää jaksaa. Hetkittäin tämä touhu täällä Pohjolan perukoilla tuntuu kieltämättä aika kummalliselta.
Lähetä kommentti