perjantaina, elokuuta 28, 2009

Älyttömiä uutisia #4

YLE Uutiset:

Kontiolahden Kontioniemessä vastaanottokeskusta pitävä Suomen Punainen Risti ja Kontioniemen kyläyhdistys ovat tehneet keskinäisen sopimuksen, jonka mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita suositellaan pysymään poissa muun muassa kunnan yleiseltä jalkapallokentältä. Sopimuksen mukaan paikallisessa kantaväestöllä on oikeus pyytää vastaanottokeskuksen asukkaita poistumaan kentältä.
Kontiolahden kunta sanoutuu sopimuksesta irti. SPR:kin on kieltänyt rajoittavansa kenenkään liikkumista kylillä.

Oli uutinen tuon sopimuksen osalta ankka tai ei, niin jotain tässä puuhassa tuntuu kuitenkin olevan, sillä esimerkiksi FiFi uutisoi mm. seuraavasti:
Haastattelutilaisuudessa on ollut esillä myös kartta, johon on merkitty punakynällä alueet, joille pakolaiset eivät saa mennä. Kiellettyjä alueita kartalla ovat olleet paikallinen jalkapallokenttä, leikkikenttä, näköalapaikka ja rannalla sijaitseva venepaikkasatama. Myös yleisen uimarannan käyttö on ollut neuvottelun alla.
Koko asia on täysin älytön ja mikäli tuollainen menettely tai sopimus olisi olemassa, se olisi puhtaasti rasistinen sekä Suomen tasavallan perustuslain vastainen.

Pelkkä ajatus siitä, että noin voitaisiin edes menetellä, osoittaa jotain hyvin synkkää ja hyvin ikävää suomalaisen yhteiskunnan pohjavireestä.

* * *

Merkittäköön ulkomailta tiedoksi, että noin 200 kilometrin päässä Helsingistä sijaisevassa Sosnovyi Borin ydinvoimalassa on tapahtunut putkirikko, jonka vuoksi voimalaitos on jouduttu ajamaan alas.

Siteerataan YLE:n uutista:
STUK:ista kerrotaan, että Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n käyttämällä seitsenportaisella Ines-asteikolla vika oli 0 eli niin vähäinen, että siitä ei aiheudu vaaraa ympäristölle. Joka tapauksessa reaktorin alasajo merkitsee aina, että tilanne ollut vakava.
Sosnovyi Borin laitos ei muutenkaan ole mikään ilonaihe.

2 kommenttia:

Tarja van Veldhoven kirjoitti...

Luin saman uutisen aiemmin päivällä ja leuka putosi muutamassa kohdassa. Tuli mieleen natsisaksan juutalaisilta kielletyt kaupat ja koulut ja ihmettelin itsekseni sitä ettei ihmiset tunnu näkevän sitä synkkää yhteyttä mitä tämmöisellä uutisella on historiaan ja mitkä ovat sen syrjinnän lopputulokset, jos tämmöinen uutinen ei pysäytä ihmistä. :o
Tosin uutisessa mainittiin (ainakin vissiin MTV3:n sivuilla), että kyläläiset eivät tehneet sitä rasismista, vaan joistain muista syistä, joita ei mielestäni jutussa riittävästi kylläkään selostettu. Mulle tuli ainakin ensimmäisenä mieleen siitä jalkapallokenttäjupakasta, et jos 2 ryhmää haluaa käyttää yhtä jalkapallokenttää, niin eikö vois sopia aikatauluista tai sitten pelata yhdessä...
Hieman harmittavaa toimintaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Minusta tuo nyt on aika reippaasti harmittavaa ja peräti pelottavaa toimintaa. Pelottavaa siinä on mm. se, että toisaalta asialla ovat humanitääriseen työhön keskittynyt SPR ja toisaalta viranomaistehtäviä tekevä organisaatio sekä paikallinen yhteisö. Siis vaikka mitään sopimuksia ei olekaan eivätkä viranomaiset tai järjestöt tuollaiseen voi sitoutua. Käytäntö kun voidaan luoda ilman sopimuksiakin.

Tietenkään kukaan ei puhu rasismista, vaan siitä, että joku metelöi tai vaikka roskaa ja syylliset löytyvät hetkessä vastanottokeskuksesta. Esimerkiksi ihonvärin perusteella tehdyt johtopäätökset johtavat varsin nopeasti määritelmänsä puolesta suoraan rasismiin, vaikka peiteterminä käytettäisiin mitä tahansa. Tällainen peitelty rasismi ei ole Suomessa mitenkään poikkeuksellista, joskin tuo Kontioniemen stoori on aivan omaa luokkaansa viime vuosilta.

Maailman sivu on onnistuttu sopimaan jalkapallokentän käyttövuoroista eri ryhmien välillä, joten ei sen pitäisi nytkään olla mitenkään vaikeaa.

Kuten sanoit, niin tämmöisen uutisen pitäisi pysäyttää ja pistää hieman muistelemaan menneitä. Juutalaisvainojen jälkeen Etelä-Afrikan apartheid tulee hakematta mieleen tai USA:n rotupolitiikka aikoinaan. Värillisille omat bussit ja silleen. Tällaista ei oikeasti kuvittelisi kuulevansa 2000-luvun Suomesta. Mutta niin se vaan on, että mitään ei näköjään ole opittu.