maanantaina, elokuuta 10, 2009

Vesiteknologiaa

IBM on nähnyt valon. Se aikoo kehittää vesiteknologiaa.

Yhtiössä uskotaan, että veden säätely on yksi keskeisiä uusia tarpeita ilmaston lämmetessä. Nykyisellään veden valuminen hukkaan aiheuttaa yrityksille miljardiluokan tappiot.

Vedenkäyttön säätelyyn, tehostamiseen ja valvotaan liittyvällä teknologialla - vesiteknologialla - arvioidaan olevan jo lyhyen ajan kuluttua 10 miljardin dollarin markkinat maailmalla. Busineksen pomppaamista oikein kunnolla esiin odotetaan jo 3-5 vuoden sisällä.

Näin varmkaankin on, sillä kuten uutinen kertoo:

Hallitukset, sijoittajat ja ihmisoikeusaktivistit ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että puhdas vesi tulee olemaan hupeneva hyödyke tulevalla vuosikymmenellä. Sadat miljoonat ihmiset elävät jo nyt vailla puhdasta vettä, ja ongelman oletetaan pahenevan ilmastonmuutoksen edetessä.
Vedestä on jo tullut ja on yhä enenevissä määrin tulossa kriittinen resurssi liiketoiminnassa ja yhteiskunnissa. Sen ympärille muodostuu liiketoimintaa, jonka ei tarvitse olla mitään sellaista mihin savupiipputeollisuuden aikana on totuttu.

2 kommenttia:

halo e kirjoitti...

Minusta on todella ahdistava ajatus että näin keskeisellä ja välttämättömällä asialla tehdään voittoa. Siis jollet maksa, et saa vettä. Kuolemanvakava asia.

Vaiheinen kirjoitti...

Olet oikeassa. Puhtaan veden saaminen on ihmiselle elinehto siinä missä ilmakin. Tässä mielessä veden pitäisi olla perusoikeus, mitä se ei kaikkialla maailmassa tälläkään hetkellä ole.

IBM:n säädöissä ja teknologisissa ideoissa on se mainio piirre, että ne pyrkivät ehkäisemään veden hukkaamista. Se itsessään on tuottoisaa.