lauantaina, elokuuta 08, 2009

Energiamahdollisuuksia

Yhdysvalloissa tuulivoima on vahvassa nosteessa ja siihen liittyvät haitatkin ovat nousseet keskustelun aiheeksi. Haitatonta energiaa ei ole, eikä tule.

Nykyisellään tuulivoimalla tuotetaan Yhdysvalloissa jo 1,2 % energiasta, Kaliforniassa 1,5 %. Suomessa vuonna 2008 sama prosentti oli vaatimattomat 0,3.

* * *

Eurstatin tilastojen mukaan meidän sähkölaskumme Suomessa on pienempi kuin Euroopassa keskimäärin. Se ei kannusta säästäväisyyteen.

* * *

Kempeleellä sen sijana on tekeillä ekokortteli, jossa kymmenen omakotitaloa saa sähkön ja lämmön omasta voimalaitoksesta, eikä taloja liitetä ollenkaan valtakunnan verkkoon. Sähkö talojen rakentamiseenkin saadaan omasta voimalaitoksesta. Ekokorttelin sähkö ja lämpö tuotetaan puukaasulla ja tuulivoimalla. Rakennettavat talot ovat matalaenergiataloja.

Hommassa tavoitellaan myös sitä, että rakentajien energialasku jää puoleen nykynormien mukaisen omakotitalon rakentamisen energialaskusta.

Tällaiset esimerkit viitoittavat niitä mahdollisuuksia, joita on jo nyt olemassa ja joita pitäisi käyttää tulevaisuudessa entistä enemmän hyväksi.

Ei kommentteja: