keskiviikkona, elokuuta 26, 2009

Puolueet, ei näin

STT on saanut haltuunsa puolueiden rahoitusta säätelevän lain lakiluonnoksia.

Uutisen mukaan puolueiden hankkimat varat jätettäisiin ilman valvontaa vaalikampanjoiden ulkopuolella, jos rahat on saatu myymällä tuotteita tai tarjoamalla palveluja. Perinteisesti tällä on tarkoitettu seminaareja ja taulukauppaa.

Puoluerahoituksen valvontaa kiristettäisiin, varsinkin vaalikampanjoiden aikana. Kampajoiden ulkopuolella sääntely olisi löysempää.

Valtionyhtiöiltä tuki kiellettäisiin, kuten myös tuntematon raha. Yhdistyksiin piilotettu tuki olisi ilmoitettava "saatavissa olevan tiedon" perusteella.

Puolueilla on siis edelleen intressi jättää lakii erinäisiä porsaanreikiä. Jos ne myynnit ja palvelut ovat tähän mennessä olleet seminaareja ja tauluja, ne voisivat olla ihan yhtä hyvin mitä tahansa.

Miksi tästä kohusta ei ole opittu tarpeeksi ja tehty kerralla ongelmasta selvää tukemalla avoimuutta kunnolla? Toki ehdotuksessa uutisen perusteella näyttää olevan ihan hyviäkin ehdotuksia, mutta porsaanreiät on syytä saada tukkoon.

Se vaan ei politiikassa ole mikään riittävä perustelu, että joku asia on laillista. Sen pitää myös näyttää siltä ja sen pitää kestää myös moraalinen tarkastelu.

Ei kommentteja: