perjantaina, elokuuta 14, 2009

Vaalirahoista asian ytimeen

Nyt kun puolueet ja media ovat kilvan julkistaneet vaali- ja puoluerahoittajia, päästään mediakohusta itse asian ydinkysymykseen: Mitkä ovat rahoittajien intressit ja miten poliitikot ovat niihin vastanneet?

Luonnonsuojelujärjestöt ovat pistäneet merkille, että puolueiden rahoittajissa on mukana ydinvoimalobby näkyvällä panoksella. Rahoitukseen ovat osallistuneet ainakin Fortumin hallituksen entinen puheenjohtaja, ydinvoimalalupaa havittelevat TVO ja Fennovoima sekä ydinvoiman lisärakentamista äänekkäästi ajavat Elinkeinoelämän keskusliiton TT-säätiö sekä Metalliliitto.

Mainitsematta k-sanaa, valtakunnan päättäjien myötämielinen suhtautuminen tarpeettomaan lisäydinvoimaan tulee näiden paljastusten jälkeen ymmärrettävämmäksi. Samaan aikaanhan kansakunta ei ole ensinkään yhtä varauksettoman ihastunut samaan ajatukseen.

Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Maan ystävät vaativatkin kansanäänestystä ydinvoimasta.

Demokraatian turvaamisen kannalta nykyisessä tilanteessa ehdotus ei ole ollenkaan huono. olisi oikeastaan järjen ja demokratian pilkkaa, jos hallitus ja eduskunta nyt runnoisivat lisäydinvoimapäätökset läpi.

Ei kommentteja: