Luonnonmetsien hävittäminen seis
YLE Uutiset kertoo tänään, että maailman luonnonmetsien hävittäminen, eli metsän raivaus ja alueen muuttaminen muuhun käyttöön, aiheuttaa 17 - 20 prosenttia maailman kaikista ilmastopäästöistä.
Suomalainen metsätalouden asiantuntija Markku Kanninen sanoo, että metsien hävittämisen hillitseminen olisi hyvä ja nopea tapa vähentää päästöjä.
Hänen pointtinsa on se, että esimerkiksi energiantuotannon ja teollisuuden prosessien muuttaminen kestävälle pohjalle vaatii aikaa. Metsien kohdalla riittää, kun ne vain jätetään rauhaan.
Ongelmatonta se ei tietenkään ole, sillä maapallon väkiluvun kasvaminen aiheuttaa painetta ottaa yhä uutta maata viljeltäväksi ja usein se tehdään raivaamalla sademetsiä. Maanomistajille pitäisi antaa riittävä korvaus, löytää vaihtoehtoinen tulonlähde ja kehittää tehokkaammta ravinnontuotantotavat.
Kannisen tutkimuslaitos CIFOR:n arvion mukaan kyse ei ole valtavista summista, sillä metsien hävittämisen puolittaminen maksaisi 10-30 miljardia dollaria vuodessa. Hän ei tarkoita, että metsät pitäisi irroittaa taloudellisesta toiminnasta, vaan olennaisinta on se, että metsiin sitoutunut hiili pysyy myös siellä.
Metsien ja erityisesti luonnonmetsien säilyttäminen ei yksin riitä hoitamaan ilmasto-ongelmaa, mutta parantaisi mahdollisuuksia selvitä pahimmasta.
Periaatteessahan keino on tosiaan helppo, ei hakata metsiä. Jätetään siis ne silleen, eikä käytetä energiaa hakkaamiseen. Kuten Kanninen toteaakin, tuo ei ole noin helpooa, vaan vaatii aktiivisia poliittisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia toimia. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta.
Metsien, erityisesti vanhojen metsien, suojeleminen palvelisi myös muita olennaisia tärkeitä pyrintöjä kuten esimerkiksi biodiversiteetin suojelemista.
Suomi on metsien maa, tällaista mielikuvaa on ainakin yritetty pitää yllä. Meillä on vanhoja aarniometsiä ja niitä hakataan edelleen. Niin ei ole mikään pakko toimia.
Tässä on yksi asia, jossa Suomi voisi näyttää tietä ja ajaa asiaa aktiivisesti, kunhan oma piha on ensin hoidettu kuntoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti