lauantaina, elokuuta 22, 2009

Kaikki on sci-fiä

Uusimmassa Yliopisto-lehdessä on pieni artikkeli Ohio State Universityn professori Brian McHalesta, joka kävi kesäkuussa puhumassa Helsingin yliopistossa.

Hän sanoi, että science fiction on maailman tyypillisin kirjallisuuden laji. Hänen mukaansa kaikki fiktio on sci-fiä siinä mielessä, että se luo vaihtoehtoisia todellisuusrakennelmia.

Aivan. Sci-fi ei ole pelkästään sitä, että lennellään mielikuvituksellisilla aluksilla pitkin alaksia, vaan parhaimmillaan myös moraalisten näkökulmien tarkastelua muuttuvassa maailmassa.

5 kommenttia:

peteer kirjoitti...

"Kaikki on scifiä." Mielenkiintoinen väittämä.

Mietin joskus samaa asiaa siten, että scifin historia on täynnä toteutuneita teknologisia, jopa yhteiskunnallisia unelmia. Niin hyvässä kuin pahassa. Saattaisiko kyse olla scifi-unissa ennusteista. Herkkävaistoinen kirjailija arvailee yhteiskunnassa ilmassa olevia, osin toivottuja, osin pelättyjä tulevaisuuden kehityssuuntia, jotka sitten voisivat pyrkiä toteutumaan. Monet tieteiskirjallisudessa kuvatut asiat ovat toteutuneet. Luettelo olisi pitkä.

Keskimääräisesti hyvät asiat ottavat kaikki ilolla vastaan. Hyväksikäyttäjät tai psykopaatit ovat puolestaan kehitelleet mahdollisia tilaisuuksia omalle kyseenalaiselle toiminnalleen, jotka kirjailija on jo pelokkaasti keksinyt aiemmin.

Vaiheinen kirjoitti...

Onhan se aika karkeasti sanottu:-) Mutta kuinka väärässä väite on? Ei ehkä ihan niin väärässä kuin päälle päin saattaisi näyttää.

Sci-fi:ssä on tavallaa kyse myös sellaisesta ajattelumallista, jossa aloitetaan tuumimaan tyylillä "entäs jos..." ja löydetään hyvässä lykyssä vaihtoehtoisia polkuja todellisuuteen tai tulevaisuuteen. Suurin osa tällaisista sci-fi-ideoista ei koskaan ole toteutunut ja osa tietysti on perusteltavissa olevia arvauksia nykytiedon perusteella. Sitten on tietysti ne ideat, jotka ovat alunperin mielikuvituksen tuotetta, mutta aikaa myöten toteutuvat. On tietysti vielä niitäkin ideoita, jotka ovat itseään toteuttavia ennustuksia ja mitäs muuta vielä?

Noita ideoita on muuten kerätty ihan mielenkiintoiselle technovelgyn saitille.

Kuten McHale tuossa maalailee, myös muu kuin nimenomaisesti sci-fi-kirjallisuus pohdiskelee myös samanlaisia asioita eli vaihtoehtoisia asioita todellisuudestamme. Samalla on hyvä havaita, ettei leimallisesti science fiction-kirjallisuus ole pelkästään teknologian ylistystä, vaan paljon muutakin. Itseasiassa useissa teoksissa teknologialla ei ole kuin välineellinen tehtäväja pohdiskelu kulkee vaikkapa moraalisissa, yhteiskunnallisissa yms. asioissa.

Olet oikeassa siinä, että toisaalta nuo vaihtoehdot ovat toivottuja, mutta myös niitä vähemmän toivottuja on syytä tarkastella myös kirjallisuuden piirissä.

Anonyymi kirjoitti...

ilman muuta hyvä huomio.

Vernen kirjat muuttuivat todellisuudeksi. Ikävä kyllä myös Orwellin ja Aldous huxleyn?

______________
Tämä kommentti oli 'skientologiaa':

Skientologia on anonyyminä toimivan ryhmän keskusteluryhmä, joka käsittelee poikkitieteellisesti mm. tieteen, kulttuurin, sosioligian, politiikan ja yhteiskunnallisten asioiden suhdetta ja niiden yhteisvaikutusta, rinnakkaisvaikutuksia vapaan kommunikoinnin merkeissä, mm. blogi- ja keskustelukommenteissa.

Skientologia nimeä ei tule sekoittaa sanaan scientologia, joka on aivan eri asia.

Skientologia nimi tulee sanoista latinan kielen sanasta scio eli tieto, tietää,- sekä kreikan kielen sanasta logos eli oppi.

Kommenttejamme saattaa näkyä ylläolevien aihepiirien kommenteissa.

halo e kirjoitti...

Hyvä huomio! Sallinet että mainitsen tämän huomisen elokuvamaanantain yhteydessä?

Vaiheinen kirjoitti...

Anonyymi,
Monet Vernen ideoista ovat tulleet todeksi, eivät toki kaikki. Orwellia ja Huxleytä saamme nähdä yhteiskunnassamme hetkittäin.

Mutta mitä tuo tarina skientologiasta tuossa tekee?

Sci-fi:llä ja skientologialla tai scientologialla (ihan miten vaan) ei ole suoraan mitään tekemistä toistensa kanssa.

Pointti on se, että näissä kommenteissa on hyvä pysyä asiassa ja jättää em. kommentin kaltaiset mainokset sikseen. Ilmiön yleistyessä tämän blogin kommentointikäytäntöjä kiristetään.

halo e,
Sallin kaikin mokomin.