Sähkön kulutuksen lasku myönnetään, ydinvoiman tarpeettomuutta ei
Nyt sitten elinkeinoministeriössäkin on herätty siihen todellisuuteen, että sähkön kulutus laskee ja reippaasti. Kuten jo viime kuussa oli puhetta vuoden enmmäisen vuosipuoliskon sähkön kulutus oli lähes 10 % pienempi kuin vuotta aikaisemmin.
Tietysti osa syy on lama, mutta se ei selitä kaikkea, sillä sähkön kulutus on laskenut lähes yhtäjaksoisesti vuoden 2006 lopusta saakka. Ja vielä viime kesään asti taloudessa meni lujempaa kuin ikinä.
Nyt elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoo, että hän olisi jo valmis tarkastelemaan uudelleen kulutuksen pitkän aikavälin kulutusennusteita. Syksyn mittaan asiaan mahdollisesti palataan.
Osa sähkön kulutuksesta poistuu nykyisen laman myötä pysyvästi markkinoilta. Uusiin sähkön kulutusmuoihin taas voimme vaikuttaa erilaisin ohjauskeinoin.
Mutta ei. Samassa HS:n jutussa viittaillaan siihen, että lisäydinvoimaa pitää sittenkin saada.
Ajatus vaikuttaa peräti tyhmältä.
Miksi sitä uutta ydinvoimaa pitää saada, jos kerran kotimaista kysyntää tai tarvetta ei välttämättä ole ja jos toisenlaisella strategialla mahdollinen uusi kysyntäkin saadaan peitettyä ilman uusia ydinvoimaloita?
Pitääkö nyt veikata todelliseksi syyksi sitä, että Loviisan toinen reaktoreista ei itseasiassa olekaan sellaisessa kunnossa, että sitä oikeasti voitaisiin käyttää sen saaman luvan loppuun asti? Se olisi spekulaation mukaan pakko sulkea ennen aikojaan, siitäkö tässä kuitenkin on kyse? Jos on, niin miksi sitä ei sanota ääneen?
Jutussakin esitetty puhe siitä, että emme voi tietää millainen tuotantorakenne meillä on 5-10 vuoden sisällä, ei tue sekään ydinvoiman lisärakentamista sillä niitä laitoksia ei rakenneta 10 vuodessa ja on täyttä tuhlausta rakentaa sellaisia varastoon tai pahan päivän varalle. Ydinvoimaloita nyt vaan ei rakenneta "varmuuden vuoksi".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti