maanantaina, elokuuta 31, 2009

Hiili- vai hiilidioksidineutraali?

YLE Uutiset tietää kertoa, että "Uudenmaan maakuntasuunnitelma 2033:n yhtenä tavoitteena on, että Uusimaa on Suomen ensimmäinen hiilineutraali maakunta ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen edelläkävijä."

Helsingin kaupunki kuitenkin katsoo, että järkevämpi tavoite olisi pyrkiä hiilineutraliuden sijaan hiilidioksidineutraaliuteen.

Mitä eroa tässä nyt on? Käsitteet eivät ole kovinkaan selviä vielä ja niillä kikkaileminen on mahdollista.

Hiilidioksidineutralius on suppeampi käsite kuin hiilineutralius. Hiilidioksidi ei ole ollenkaan ainoa ilmastomuutokseen vaikuttava tekijä, vaan kyse on laajemmin kasvihuonekaasuista ynnä muusta. Tässä mielessä puheet hiilidioksidineutraliudesta ovat vain osaratkaisun vaatimista.

Siinä missä Uudenmaan maakuntasuunnitelmassa asetetaan haasteellisia tavoitteita, Helsingin kaupunki näyttää pyrkivän asian vesitykseen ja osin menneestä kiinni pitämiseen.

Globaalisti meillä on ihmiskuntana edessä haaste, missä vaaditaan hyvin voimakasta suunnan muutosta. Siinä ei vapaamatkustajia tarvita.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Kunhan vaan ei pyritä täydelliseen hiilettömyyteen!

Nykyisin tunnetuista ainakin 115 alkuaineesta vain 25:tä esiintyy elävissä eliöissä. Solut koostuvat eliöillä lähinnä neljästä alkuaineesta: hiili (C), vety (H), typpi (N) ja happi (O). Ihmisellä näiden osuus kaikista alkuaineista on 96 prosenttia. [etälukio]
;D

Vaiheinen kirjoitti...

Juu. Ei sitä hiiltä maapallolta poistaa. Kunhan pidetään se poissa ilmakehästä. Se hiili mikä on souluissa on ihan hyvässä paikassa siellä:-)