tiistaina, elokuuta 25, 2009

Linux 18-v.

Linux on päässyt täysi-ikäiseksi.

Linus Torvalds julkisti Linuxiin tähtäävän projektinsa 26. elokuuta 1991 kirjoittamalla viestin comp.os.minix-uutisryhmään. Päivämäärä on tähän otettu Wikipediasta. Wiredin jutun mukaan päivämäärä olisi ollut jo eilen 25. elokuuta. Linuxin versio 0.01 valmistui saman vuoden syyskuussa.

Tietotekninen maailma on ehtinyt muuttumaan noiden aikojen jälkeen moneen kertaan, niin myös Linux. Nykyisellään se on menestynyt ja merkittävä käyttöjärjestelmä, johon kytketyn ekosysteemin arvioidaan pyörittävän vuonna 2011 noin 50 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Linuxin jonkun jakeluversion voi asentaa suunnilleen mihin tahansa laitteeseen, joskin menestystä on tullut varsinkin palvelimissa. Esimerkiksi kesällä 2009 linux oli 88,6 %:ssa maailman top500 supertietokoneista eli 443:ssa niistä.

Ollaan käyttöjärjestelmäsodista mitä mieltä tahansa tai puhutaan avoimesta ja suljestusta lähdekoodista millä äänenpainoilla hyvänsä, sitä vaan ei voi väistää etteikö avoimella lähdekoodilla, siihen liittyvällä ajattelumaailmalla ja sen toteutuksilla, linux mitä selkeimpänä esimerkkinä, olisi ollut maailmaa muuttava merkitys viimeisinä parina vuosikymmenenä.

Nykyinen nettimme tai tapamme kommunikoida toistemme kanssa verkossa ei olisi todennäköisesti nykyisen kaltainen, jos linuxia ei olisi keksitty tai se olisi jäänyt omiin lähtökuoppiinsa ja harrastusprojektiksi.

Yksi keskeisimmistä asioista on yhteisöllisen kehittämisen voima, joka linuxin kohdalla otti ensimmäisen vakuuttavan askeleensa.

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Todennäköisesti ostettaisiin Windowsilta käyttöaikaa internetiin ja kaistaleveydet olisivat -2. Tietokanavat olisivat winkkumainoksia täynnä ja sähköpostit kulkisivat maksullisina, joihin postimerkin joutuisi ostamaan jostain valtion laitoksesta. ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Jos netti ja kaikki sen ympärillä olisi pelkästään kaupallista, olisi varmaan kehittynyt koko joukko uusia innovaatioita lisälaskutuksen rakentamiseksi, mutta kenties todennäköisempää olisi se, että vapaa sisällöntuotanto olisi kutistunut ja samalla myös koko netin tarjonta kurjistunut. Siitä olisi tullut kuin televisio, jossa kaikilta kanavilta tulee samaa hömppää koko ajan.

Heh joo. Ehkä nettiäkin pitäisi tuollaisessa maailmassa vähän väliä bootata, kun joku asentelee vähän päivityksiä sinne sun tänne.