maanantaina, elokuuta 31, 2009

Areva tekee ydinvoimalla jättitappiota ja kiristää

YLE:n Radiouutiset kertoivat juuri uutisen, jonka mukaan Suomen viidettä ydinvoimalaa Olkiluotoon rakentavan ranskalaisen Areva-konsernin tulos romahti kuluvan vuoden ensimmäisellä puolikkaalla peräti 79 %.

Areva kertoi myös, että Olkiluodon voimalaitos on tuottanut 2,3 miljardin euron tappiot. Yhtiö syyttää siitä tilaajaa eli TVO:ta eikä aio käynnistää rakennusurakan viimeistä vaihetta ennen kuin TVO on suostunut muuttamaan rakennussopimusta.

Kuulostaa kiristykseltä. Mitähän lievennyksiä tekemisen standardeihin tuo rakennussopimuksen muuttaminen mahtaakaan sisältää? Se tuskin sisältää mitään sellaista, jolla normaalisti tarkoitetaan parempaa laatua. Laatu kun maksaa.

Näyttää siis siltä, että tämän mm. laatuongelmista kärsineen ja vuosia myöhässä olevan ydinvoimalan rakentaminen menee reippaasti tappiolle ja koko homma menee riitelyksi. Edelleenkään ei ole ollenkaan varmaa tuleeko tästä viidennestä virheestä ikinä yhtään mitään.

Uskokaa tai älkää, niin tuon miljardiluokan tappion maksavat ydinsähkön kuluttajat tavalla tai toisella ellei sitä ylimääräistä kustannusta piiloteta jollain tavalla yhteiskunnan maksettavaksi.

EDIT 1.9.2009
Radion kuuntelijana olen huomannut, että YLE:n uutiset tulevat usein ulos ensin radiouutisten kautta ja vasta sitten myöhemmin netin välityksellä. Em. Areva-uutinen on yksi tällainen. Nyt löytyy myös tekstiversio em. uutisesta.

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Olen niin peruskiltti, että tuntuu hurjalta kokea myhäillen tyytyväisyyttä siitä, että homma on hankaluuksissa. Nyt tekee mieli sanoa, että siitäs saitte ; (

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. En osaa itsekään ihan hirveän pahoillani noinen keskinäisistä sotkuista olla. Vaikka kyse onkin siitä kuka maksaa ja mitä kenellekin. Ongelma vain osoittaa millaisissa ongelmissa ydinvoimalobby oikeasti on.