torstaina, elokuuta 20, 2009

Kertakäyttögrilli - turhake

Viime aikoina on tullut kierreltyä läheisiä virkistysalueita ja kallioita. Hetkittäin on hävettänyt lajitovereiden toiminnan jälkien seuraaminen maastossa.

Monen muun yksityiskohdan lisäksi silmiin pisti kertakäyttögrillien jäänteiden runsas määrä maastossa. Kyseisillä alueilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on kaupungin rakentamia grillikatoksia useampiakin, mutta se ei ole näköjään estänyt noiden turhakkeiden levittelemistä pitkin kallioita ja jättämistä sinne.

Toinen havaittu idioottimaisuus on omien nuotioviritysten tekeminen rantakallioille ja niiden sammutteleminen vedellä, jolloin alla oleva kallio rapautuu vauhdilla.

Kertakäyttögrilleistä on esimerkiksi Helsingissä aiheutunut koko joukko roskispaloja ja muuta harmia, kun kaupunkilaisjärki ei ilmeisesti riitä kuumien hiilien turvalliseen käsittelyyn.

Sisäministeriön ohjeen mukaan kertakäyttögrillin käyttäminen ei ole avotulen tekoa, jonka kaupunki voi kieltää alueellaan. Pelastusviranomainen voi kieltää näidenkin käytön, mikäli on olemassa ilmeinen tulipalon vaara. Kaikkien ohjeiden mukaan näitä kertakäyttöturhakkeita on käytettävä palamattomalla alustalla.

Oli se nyt sallittua tai ei, niin järjen käyttöä pykälien ei pitäisi estää. Yhden esimerkin hölmöilystä voi lukea vaikkapa Keskisuomalaisesta, joka kertoi kesällä tapahtumasta jossa joku oli poltellut kertakäyttögrillillä keskellä päivää Lounaispuiston esiitymislavalla aiheuttaen lavaan vähän grilliä suuremman puhkipalaneen kohdan.

Sori nyt vaan, mutta ei pysty ymmärtämään tällaista toimintaa.

Kertakäyttögrillit voisi aivan hyvin kieltää kokonaan, ihmiskunta ei menettäisi siinä mitään.

Ei kommentteja: