Aika loppuu kesken ilmastoneuvotteluissa?
Kuluvalla viikolla Kööpenhaminan joulukuussa pidettävää ilmastokokousta valmistelevat noin 180 maan neuvottelijat ovat kokoontuneet Bonniin säätämään sopimustekstejä.
YK:n ilmastonmuutossihteeristön päällikkö Yvo de Boer sanoi maanantaina, että aika on loppumassa. Hän sanoi kokouksen aluksi, että haasteena on saada tiivistettyä tekstiä. Töitä riittää, sillä sopimusluonnos on paisunut 200 sivun mittaiseksi eepokseksi.
De Boerin mukaan Bonnin neuvotteluiden yksi keskeinen aihe on se, miten rikkaat maat aikovat osoittaa johtajuutensa päästöjen vähentämisessä.
Hän kommentoi myös aiempaa Major Economics Forumin pyrkimystä rajoittaa päästöjä 80 % vuoteen 2050 mennessä ja rajoittaa lämpötilan nousu 2° C:een. De Boer totesi, että memme tosiaankaan ole tiellä, jolla lämpötilan nousu rajoitetaan alle 2° C:een.
Hänen mukaansa on kuitenkin olemassa suuri poliittinen tahto saada Kööpenhaminassa sopimus aikaiseksi.
Töitä on todellakin tehtävä, jotta paperit saadaan Kööpenhaminan kokoukseen mennessä kasaan. neuvottelijat kokoontuvat Bonnin jälkeen vielä syyskuussa Bangkokissa ja marraskuussa Barcelonassa.
Tähän tarvitaan myös kansalaisyhteiskuntaa ja esimerkiksi kuluttajia. Kansalaisyhteiskunnan tehdävänä on painostaa ja tukea päättäjiä oikeiden päätösten teille. Kuluttajien täytyy oppia tekemään valistuneita päätöksiä.
Neuvotteluprosessin kohdalla päättäjiltä vaaditaan vastuuntunoa ja rohkeutta tehdä hankalia ja kalliitakin päätöksiä. Muuten kansalaisyhteiskunnan velvollisuus saattaa olla toimia, kuten Leo Stranius kirjoittaa SLL:n ilmastoblogissa:
"Mikäli joulukuun 18. päivänä Kööpenhaminassa tulos näyttää ilmaston kannalta laihalta, on kansalaisyhteiskunnan tehtävä saartaa neuvottelijat kokouspaikalle siihen asti, että kunnollinen sopimus saadaan aikaiseksi. Ulos neuvotteluista ei ole muuten tulemista."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti