maanantaina, elokuuta 10, 2009

Liian halpaa sähköä - ei ydinvoimaa

Tekniikka & Talous kertoo:

"Ison-Britannian ydinvoimasuunnitelmat ovat joutumassa vastatuuleen, sillä ranskalaisella EDF:llä (Électricité de France) ei välttämättä ole varaa rakentaa uusia voimalaitoksia."
Firman on ollut tarkoituksena rakentaa Iso-Britanniaan 5 uutta ydinvoimalaa vanhojen ja rapistuvien laitosten tilalle. Näistä 4 on nyt menossa puihin, koska sähkö on liian halpaa.

Siis hetkinen. Meille suomalaisillehan ydinvoimalobby selittää ja selvittää, että nimenomaan ydinvoimalla sitä halpaa energiaa tehdään, joten ei kai sen hinnan alhaisuuden pitäisi mikään ongelma olla.

EDF haluaisi nostaa kotimaassaan Ranskassa sähkön hintaa peräti 20 % seuraavien 4 vuoden kuluessa. Hallitus tosin ei ole suostumassa kuin 2,3 % korotuksiin kolmessa vuodessa. EDF:n laitokset rakentaisi meillä Suomessakin töpeksinyt Areva.

Siis yhtiö haluaa nostaa sähkön hintaa roimasti, jotta ydinvoimasta tulisi kannattavaa?

Jotta yhtälöstä tulisi vielä hullunkurisempi, niin kannattaa muistaa että Suomessa sähkön hinta on vielä Ranskaakin halvempi.

Mitenköhän sellaisesta, mikä ei ranskalaisilla tai brittiläisillä hinnoilla tule kannattavaksi, saadaan muka Suomessa tuottoisaa? Arvatenkin tähänkin on olemassa jokin myyvä selitys.

Ei kommentteja: