tiistaina, elokuuta 04, 2009

Öljyinen muutos

Kansainvälinen energiajärjestö IEA varoittaa pääekonomistinsa suulla siitä, että maapallo saattaa olla uuden öljykriisin edessä ja saattaa leikata globaalista taloustaantumasta toipumisen. IEA:n pääekonomisti kertoo The Independent-lehdessä, että suurin osa maailman suurista öljykentistä on jo ohittanut tuotantonsa huipun.

Öljyn hinta uhkaa siis nousta voimakkaasti kulutuksen kasvaessa.

Birol arvelee, että ölyn tuotanto saavuttaa huippunsa 10 vuoden sisällä eli selvästi nopeammin kuin hallituksen ja kansalaiset ovat ennakoineet. Hän muistuttaa, että yhtenä päivänä olemme kuluttaneet öljymme ja siihen meidän pitää ryhtyä varautumaan. Mitä pikemmin aloitamme, sen parempi, sillä nykyisin koko talous ja sosiaalijärjestelmät perustuvat öljyyn. Muutos vaatii aikaa ja rahaa.

Tämäkin asia Peak Oil-nimellä kulkeva ilmiö kannattaa ottaa vakavasti nyt. Öljyn hinnan nousu ja muutokset tulevat ensin ja varsinainen öljypula vasta myöhemmin. Yksi ongelma on se, öljyn kulutus maailmalla kasvaa, mutta tuotanto uhkaa supistua lähiaikoina. Se on erittäin paha yhtälö öljyn hinnalle ja myöhemmin itse toiminnalle.

Muutos on suuri. Climate Progress viittaa siihen, että tämän ongelman edessä melkeinpä paras strategia on toisen maailmansodan kokoluokassa kulkeva selviytymistrategia, jonka kautta otetaan korvaavaa teknologiaa käyttöön.

Miten peak-oil vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja sen hillintään?

Kun öljyn polttaminen taivaalle saadaan vähenemään, se hillitsee päästöjä ja sitä kautta tukee ilmastonmuutoksen hillintää. Molempiin kriiseihin pitäisi pystyä reagoimaan samoilla vuosikymmenillä ja molemmat vaativat suuria panostuksia.

Molemmissa suurissa megatrendeissä yhteiskunnan teknologisen muutoksen suunta on pitkälti sama, mikä tekee haasteesta mahdollisesti hieman siedettävämmän, jos niin ylipäätänsä voi sanoa.

Öljyttömään maailmaan pääseminen esimerkiksi vuosisadassa ei ole helppoa, eikä se tapahdu itsekseen. Maailma, jonka taloudellisessa mielessä tunnemme nyt, on tulossa loppuunsa kuluvan vuosisadan kuluessa. Ja se muutos on jo käynnissä.

Ei kommentteja: