torstaina, elokuuta 27, 2009

Tosi-tv:tä ja paikkatietoa

Ei, tässä blogissa ei raportoida Big Brother-touhuista nyt eikä tulevaisuudessa. Se ei ole kiinnostavaa eikä mahdollista.

Sen sijaan tuli illalla katseltua ja kuunneltua Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta Helsinkikanavalta. Show hakkasi useimmat tosi-tv-konseptit mennen tullen sisältönsä puolesta, vaikka käsikirjoitus oli hiukan yksitotinen, joskin tehokas.

Paikalla äänessä oli tosi-tv-formaattien tapaan sekä suurelta yleisöltä toistaiseksi tuntemattomia osallistujia että tv:stä tuttuja kansansuosikkeja Jaana Pelkosesta (kok.) Silvia Modigiin (vas).

Kuten niin monessa tosi-tv-formaatissakin hetkittäin intensiteetti nousi äänestyksen lähestyessä ja sitä kaiketi tarkoittavan äänimerkin piipitelessä uhkaavasti kuin elokuvien aikapommin äänimerkki. Tulosten tullessa julki on joko ahdistuksen tai helpotuksen paikka, kunnes juoni jatkuu seuraavaan tapaukseen.

Helsinkikanava on hyvä idea ja ihan toimivasti toteutettu pala demokratiaa. Siinä näkee suorana mitä edustajamme lähiympäristömme ja kaupunkimme puolesta puuhaavat.

Nytkin esityslistalla oli koko joukko kaavamuutoksia ja vaikkapa puistosuunnitelmia, joilla määritellään vuosikymmeniksi tai -sadoiksi sitä miltä kaupunki näyttää. Ne eivät ole yhdentekeviä päätöksiä.

Helsinkikanavan käsikirjoitusta eli valtuuston toimintaa voisi kehittää siten, että valtuuston äänestyksillä olisi todellisuudessa entistä enemmän merkitystä. Nyt äänestysten juoni näytti olevan liian pitkälle valmiiksi kirjoitettu eli yllätyksiä ei juuri näkynyt, mielenkiintoisia puheenvuoroja ja kannanottoja senkin edestä.

* * *

Otetaan tähän vielä toinen helsinkiläinen uusi palvelu eli kaupungin paikkatietopalvelu. Palvelussa on eri lähteistä yhditetty samaan käyttöliittymään esimerkiksi opaskartta,kaupungin ilmakuva-aineisto, ajantasa-asemakaava, aluejaot, asemakaavahakemistokartta, kiinteistökohtaiset tiedot kuntarekisteristä (kiinteistö-, rakennus-, kaavatiedot), työt ja tapahtumat kaduilla ja puistoissa sekä rakennusluvat ja pysyvät rakennustunnukset.

Javalla tehdyssä sovelluksessa voi siis tarkasttella kapungin tietoja ja vaikkapa mittailla tonttien kokoja. Yksi näppärä palvelun ominaisuus näyttää missä menevät kaupungiosien rajat. Selviävätphän niistäkin lyödyt vedonlyönnit.

Ei kommentteja: