tiistaina, elokuuta 11, 2009

Älyttömiä uutisia #2

Aika palata hetkeksi muutamien vähän siinä-ja-tässä olevien uutisten pariin.

Kotimaat

Kun uutispalvelusta lukee otsikon "Helsingissä voi nyt hiihtää helteelläkin", voi hyvällä syyllä kysyä "miksi ihmeessä niin pitäisi voida tehdä?"Kysehän on tietysti hiihtohallista ja vieläpä yksityisestä sellaisesta.

Energiaa yritetään luoda tällaiseen laitokseen uusiutuvilla energiamuodoilla ja toisaalta hukkalämmön talteenotolla. Muuten hyvä, mutta nämä eivät vielä ole käytössä.

Idea on kuitenkin osoitus siitä, ettei olennainen ole vielä ilmastonmuutoksen kanssa mennyt perille. Meillä vaan ei ole varaa jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtumassa ja että kaikkea pitää saada tehdä.

Ulkomaat

Viime jaksossakin käsiteltiin Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin mahdollista vankeustuomiota siksi, että joku onnistui uimaan hänen talolleen, missä häntä on pidetti vuosikausia poliittisessa kotiarestissa.

Nyt tuomio on sitten julistettu. Tuomioistuin totesi jo valmiiksi poliittisista syistä rangaistun lisää sylliiseksi ja määräsi Suu Kyin kolmeksi vuodeksi vankilaan.

Eipä hätää armollinen sotilasjuntta saapui parahiksi kuitenkin paikalle ja antoi armoa sen verran, että Suu Kyi joutuukin 18 kuukaudeksi takaisin kotiarestiin.

Tämä sotilasjuntan "armo" on pelkkää huijausta. Kannattaa muistaa, että itseasiassa Aung San Suu Kyi on kotiarestissa siksi, että hänen puolueensa Kansallinen Demokratia voitti vuoden 1990 vapaat vaalit. Hän on poliittinen vanki ja hän on saanut myös Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991.

Kotiarestikin on pelkkää farssia, kuten koko oikeudenkäynti. Nyt asetettu 18 kuukauden kotiarestikin tietää sitä, ettei Suu Kyi voi osallistua ensi vuonna kaavailtuihin vapaisiin, rehellisiin ja kaikille avoimiin vaaleihin.

EDIT klo 22.34
Meinasikin unohtua vielä yksi viime päivien uutinen.

Toimittaja Anna Politkovskajan murhan oikeudenkäynti on käynnistetty uudelleen, mutta oikeuden mukaan sitä varten ei tarvita uutta todistusaineistoa. Syksyllä 2006 murhatun Politkovskajan murhaa on jo puitu oikeudessa ja syytettynä on ollut neljä miestä, joita kuitenkaan ei syytetä suoraan murhasta ja heidät on vapautettu kerran.

Keskimäärin kaikki muut paitsi oikeus itse näyttävät olevan tästä yllättyneitä.

Tämäkin asia on mennyt jo oikeudenkäytön irvikuvaksi.

Ei kommentteja: