tiistaina, elokuuta 04, 2009

Verkko tietää kaverisi ja vähän muutakin

MikroPC kertoo, että IBM:n patenttihakemuksen mukaan puhelinverkon tunnistetietojen perusteella voi päätellä ystävyyssuhteita ynnä muuta sellaista.

"IBM:n Intian tutkimuslaboratorio kartoitti kuinka 60 gigatavun tietomäärästä on mahdollista analysoida ihmisten väliset ystävyysverkostot tiedonlouhinnan keinoin. Tutkimuksessa syntyneiden algoritmien avulla on mahdollista löytää myös liittymän vaihtajat."
Tutkimusryhmä käytti hyväkseen Yhdysvalloissa käytettävissä teletunnistetiedoissa käytettävää cdr (call detail record) dataa ja kehitti algoritmin, jonka perusteella teletunnistietodatasta voidaan ystävykset, samaan työpaikkaan ja yhteisöihin kuuluvat ihmiset.

Saman tyyppistä toimintaa on aikaisemmin harjoittanut mm. Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA, joka on tiettävästi kerännyt massiivista tietokantaa yhdysvaltalaisten maan sisällä soittamista puheluista.

* * *

Kaikelle tälle varmasti löytyy ihan perusteiltaan hyvältä kuulostavia käyttötarkoituksia kuten rikollisuuden torjunta tai muu vastaava, mutta ihan oikeasti se ei kuulu sen enempää teleoperaattorille kuin valtiollisellekaan organisaatiolle kenen kanssa yksilö seurustelee ja kuka hänen kaverinsa on.

Moni meistä on toki antanut nämä tiedot vapaaehtoisesti esimerkiksi Facebookille, mutta tuossa on se pieni ero. Kun sen tekee itse ja vapaaehtoisesti, sen voi jättää myös tekemättä. Kun taas organisaatio vakoilee verkossa, meillä ei ole mitään työkaluja isoveljeä vastaan paitsi irrottautua verkosta kokonaan.

Ei kommentteja: