torstaina, maaliskuuta 11, 2010

Mediamaksun hautajaiset?

Yllätyksellisten käänteiden jälkeen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) on päättänyt, ettei tämä hallitus käsittele mediamaksuksi ristittyä YLE-veroa. Kiitos tästä.

HS:n mukaan Lindén ilmoitti torstaina, että YLE-lain uudistus jää linjattavaksi seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa.

Samaisen lehden mukaan nopean takinkäännöksen (pari päivää aikaisemmin Lindén aprikoi euromääriä tälle mediamaksulle) yhdeksi syyksi on esitetty se, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ei keksinyt keinoa, miten maksu kompensoitaisiin vähävaraisille. Toiseksi syyksi  HS kertoo sen, ettei ideoitu hallintomalli kelvannut demareille.

YLE Uutisille Lindén sanoo myös, että YLE:n rahoitus pitäisi kattaa valtion budjetista. Lindénin mukaan se olisi oikeudenmukaisin ratkaisu. Ministeri Lindén sanoo YLE:lle myös, että "veroluonteinen, asuntokohtainen maksu tuo arjen ongelmia".

Kuten Lindén YLEn jutussa sanoo, nykyinen tv-maksu on suhteellisen vakaa,  joten kriisiä lyhyellä aikavälillä ei ole.

Lindén ei ehkä ansaitse tyylipisteitä tästä suorituksesta, mutta propsit siitä, että vihdoin järki voitti tässä asiassa. Kuten Lindén sen sanoo, asia pitäisi hoitaa valtion budjetin kautta eli verotuksessa. Hallinnon uudistamisen kiemurat ovat sivuseikkoja.

HS:n juttu tarjoaa myös toisen pienen uutisen eli sen mukaan "Yle-maksuksi olisi tullut luultavasti 199 euroa". Vielä joku päivä sitten haarukka oli 190-195 euroa. Jos summa vain kasvaa, niin eri nykyiseen 231,05 euroon vain kaventuu, jolloin koko mediamaksun idea on romuttumassa ihan vain taloudellistenkin periaatteiden näkökulmasta.

Jos ja kun asia siirtyy seuraaviin hallitusneuvotteluihin, asian hoitaminen budjettirahoituksen kautta on syytä pitää mielessä.

On pakko kummastella ääneen keskustalaisten YLE.n hallintoneuvoston jäsenten hinkua esitetyn kaltaisen epäoikeudenmukaisen mediamaksun ajamiseksi. Ajatellaanko siellä edelleen, 2010-luvulla, että tuloeroja voidaan tasailla mallilla, jossa maalla asuvat monijäseniset taloudet siirtävät kulujaan kaupunkilaisille pienemmissä talouksissa asuville? Siihenhän mediamaksu osaltaan olisi johtanut.

Jos nämä olivat typerän ja epäoikeudenmukaisen mediamaksun hautajaiset, niin hyvä niin. Kuolleena syntynyt, kuolleena kuopattu.

Aiheesta tässä blogissa muualla:

Ei kommentteja: