torstaina, maaliskuuta 25, 2010

Taskusta toiseen ilmastopolitiikkaa

Hallitus käsitteli kehysriihessään myös kehitysmaille ilmastoasioissa luvattuja rahoja.

Tiedotteen mukaan hallitus on kansainvälisesti sitoutunut kasvattamaan kehitysyhteistyömäärärahojen osuutta bruttokansantulosta 0,70 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Lisäksi Suomi on sitoutunut käyttämään ilmastotoimiin kehitysmaissa vuosina 2010 - 2012 ainakin 110 miljoonaa euroa. Vuodesta 2013 lähtien Suomi on sitoutunut osallistumaan Kööpenhaminan ilmastokonferenssissa sovittuun pitkäaikaiseen ilmastorahoitukseen kehitysmaille.

Nyt kuitenkin näyttää olevan niin, että kehitysmaille luvatut ilmastotoimet katetaan kehitysyhteistyön muista rahoista. Kuten Luonnonsuojeluliitto sanoo, se on moraaliton lähtökohta etenkin kun samalla kehitysyhteistyömäärärahojen kokonaismäärä jäädytetään nyt 0,58 %:iin aina vuoteen 2014 saakka.

Hallituksen linjaus siis uhkaa niitä toimia, joita kehitysyhteistyömäärärahoilla muuten toteutettaisiin esimerkiksi koulutus-ja terveyspalveluiden puolella.

Jotenkin tuntuu siltä, että edelleenkään ilmastonmuutosta ei oteta tosissaan ja kuvitellaan sen hoituvan budjettikikkailulla tai siirtelemällä papereita keräyslaatikosta toiseen. Hallituksen antama esimerkki ei ole kovinkaan kummoinen eikä osoita tahtoa hoitaa ilmastoasioita kunnolla.

Ei kommentteja: